ZA POLET KNJIŽEVNOSTI

Upoznavanje: Udruga Aldo, Slavonski Brod

tekst: Marija Mišić
IMG_20170927_191307Udruga Aldo nalazi se u Slavonskom Brodu i djeluje unutar područja kulture i umjetnosti, točnije bavi se književno-nakladničkom djelatnošću. Naziv Aldo nosi jer on po etimologiji riječi znači jak ili snažan te tako ocrtava cilj Udruge, a to je upravo osnaživati i promicati književnost na ovim prostorima.

Svojim radom prvenstveno pokušava mladim i neafirmiranim autorima pružiti mogućnost pojavljivanja i djelovanja na književnoj sceni, no osim prema mladim autorima koji tek stupaju u svijet književnosti, suradnja je otvorena i prema svim drugim osobama ili ustanovama koje dijele ciljeve Udruge i teže promicanju pisane riječi.

Dužnosti predsjednice obnaša Marija Mišić, mag. theol., i sama književnica, koja se, osim što piše poeziju, bavi i književnom kritikom te uredništvom, a iza sebe ima već niz objavljenih naslova, dok suradnike Udruga broji diljem naše domovine, ali i šire.

U svom dosadašnjem radu, Udruga Aldo, Slavonski Brod, pokrenula je vlastitu bilioteku unutar koje je objavila 30 knjiga – što mladih, neafirmiranih, autora koji tek stupaju u svijet pisanja, što autora koji već imaju objavljivana djela.

U angažmanu Udruge Aldo ostvareno je i nekoliko projekata. Jedan od njih nosi naziv LJEPOTA STVARALAŠTVA BRODSKOG POSAVLJA KROZ RIJEČI I STIHOVE pokrenut 2016. godine u suradnji s brojnim autorima našeg zavičaja, ali i okolnih zemalja (Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i sl.). Ovaj projekt kroz književne tribine posjetio je do sada preko trideset gradova spomenutih zemalja, a također je popraćen i radioemisijom istoga naziva. Surađuje s brojnim autorima, knjižnicama, školama i drugim kulturno-umjetničkim ustanovama Hrvatske i okolnih zemalja, a u skoroj budućnosti planira se proširiti i na dijasporu.

Drugi projekt naslovljen je BROD DJEČJE KNJIŽEVNOSTI i kao takav usmjeren je najmlađima. Na tragu poznate slavonskobrodske dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić i njezine baštine provoditelji ovog projekta educiraju djecu i njihove roditelje, odgojitelje i sl., o važnosti knjige od najranije dobi kako bi naglasili važnost odgoja za kulturu knjige. S ovim projektom Udruga Aldo do sada je obišla sve knjižnice Brodsko-posavske županije te ga, zahvaljujući velikom interesu knjižnica okolnih županija, ali i škola te vrtića, nastavlja provoditi dalje i uvijek će se rado odazvati svakom pozivu.

Nadalje, Udruga Aldo potpisuje i projekt BRODSKO-POSAVSKA KNJIGA u kojem kroz suradnju sa osnovnim i srednjim školama potiče učenike na angažman u književnosti kroz vlastito stvaralaštvo, objavom nagrađivanih i talentiranih učenika, te kroz sudjelovanje u sadržajima vezanim uz književnost, seminari i radionice. Udruga Aldo nastoji također neprestano biti i medijski prisutna kako bi književnosti pružila priliku da se konstantno promovira. Stoga je, u suradnji s Radijem 92, svakog prvog utorka u mjesecu, realizirana emisija VERBA MARSONICA pod rubrikom književnost, koja svoju pažnju posvećuje isključivo književnim događanjima na brodskoj sceni. Donosi najave promocija i novoobjavljenih naslova, osvrte na iste, predstavlja pisce i pjesnike, govori o književnoj baštini i povijesti našeg zavičaja.

Udruga Aldo, pokrenula je i provodi mnogo toga s nadom da će doprinijeti novom poletu u književnosti danas kada je vrijeme za knjigu isuviše nepovoljno jer prednost imaju brojni drugi mediji i razbibrige kao što su internet, televizija, mobiteli i sl. A ukoliko rad i trud Alda makar i malo doprinese čitanju, književnom stvaralaštvu i vrijednosti knjige u očima mladih i današnjeg društva općenito, cilj će biti i više nego ispunjen.

Šareni kamenčići ili moj dom, Ivice Odobašića, predstavljeni u Slavonskom Brodu

ff27. rujna 2017. godine u organizaciji Gradske knjižnice Slavonski Brod i Udruge Aldo, izdavača, održana je promocija knjige Šareni kamenčići ili moj dom, pjesnika Ivice Odobašića koji iza sebe ima već dvije samostalne zbirke poezije.

Ovaj književni susret predvodila je gospođa Renata Panić Jurjević, i sama pjesnikinja, a knjigu su predstavili recenzentica Ruža Vištica, pjesnik i publicist Toni Bartek te Marija Mišić, urednica knjige. Na kraju se prisutnima obratio i sam Ivica iskazujući radost zbog još jedne objavljene zbirke te zahvalnost prema svima koji su tome pridonijeli. Odobašićeve stihove gitarom je popratio slavonskobrodski kantautor Zoran Tomac, a nakon uživanja u pisanoj riječi, svi prisutni nastavili su druženje uz zakusku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragica
Dragica
6 years ago

Lijepo je znati da postoje ovakve udruge a posebno da potiču pisanje djelujući na mlade ljude koji tek formiraju svoj književni identitet

Ivica Odobašić
Ivica Odobašić
6 years ago

Hvala na predstavljanju, naše i vaše udruge.r