“PUTOVANJE U INDIJU” U ZAGREBU

U Zagrebu predstavljanje  novog romana Nele Stipančić Radonić

IMG_20170710_151442Nela Stipančić Radonić, Suradnica hrvatskoga glasa Berlin u rubrici Pisma nikome i svima, objavila je roman naslova “PUTOVANJE U INDIJU”.

Predstavljanje novog romana Nele Stipančić Radonić je u srijedu 25. listopada u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb.

Knjigu predstavljaju: dr. sc. Željka Lovrenčić i književnica Lada Žigo.

Nacionalna i sveučičišna knjižnica u Zagrebu poziva na dvadeset i treću iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Gošća tribine je književnica…

više

BRINU BRIGU HRVATA IZVAN HRVATSKE

Predstavljeno Izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru za 2016.

Priopćenje za medije
U petak, 20.listopada 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske podnio je Izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru za 2016.godinu.

Opstojnost i prosperitet hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske predstavljaju važan preduvjet za ostvarivanje cjelovitog demografskog, političkog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske „ – rekao je Milas u uvodnom dijelu te naglasio kako su temeljne zadaće Središnjeg ureda, između ostalog, zaštita prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, uspostavljanje, održavanje i promicanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i jačanje njihovih zajednica, poboljšanje suradnje, a posebno gospodarske suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske; poticanje povrataka iseljenika/dijaspore u Republiku Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj, koordinacija i nadzor aktivnosti između nadležnih ministarstava, drugih tijela državne uprave i ostalih nositelja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.…

više

PREBACILI SMO SE PREKO SAVE

piše: Filip Ćorlukić ….Iz knjige “Moja sjećanja na minulo stoljeće”

vvZahvaljujući snalažljivosti jednog hercegovačkg željezničara, tatinog poznanika, pred večer smo se uspjeli ukrcati na čamac i prebaciti na drugu starnu Save. Budući da kolica nisu mogla stati na čamac morali smo ih ostaviti, a stvari smo uspjeli utovariti. Spavali smo u na sijenu u velikom štaglju.

Taj nam je očev prijatelj tada mnogo pomogao, a toga sam se sjetio tek kada sam pišući ovo pokušavao povezati sva…

više

ZA POLET KNJIŽEVNOSTI

Upoznavanje: Udruga Aldo, Slavonski Brod

tekst: Marija Mišić
IMG_20170927_191307Udruga Aldo nalazi se u Slavonskom Brodu i djeluje unutar područja kulture i umjetnosti, točnije bavi se književno-nakladničkom djelatnošću. Naziv Aldo nosi jer on po etimologiji riječi znači jak ili snažan te tako ocrtava cilj Udruge, a to je upravo osnaživati i promicati književnost na ovim prostorima.

Svojim radom prvenstveno pokušava mladim i neafirmiranim autorima pružiti mogućnost pojavljivanja i djelovanja na književnoj sceni, no osim prema mladim…

više