Pivo ili piva

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

“Na prvi se pogled o pitanju pivo ili piva ne bi trebalo ni raspravljati, jer će svaki poznavalac našeg književnog jezika odmah reći, da je jedini pravilan naziv pivo. U Zagrebu ćemo međutim čuti vrlo često »idemo na jednu pivu«, »plaćam tri pive«, ili na pr. »bilo je pive i vina kak vode«.
U Akademijskom rječniku nalazimo oba oblika: piva pivo. Te riječi imaju ponajprije značenje riječi ‘napitak’. U tom značenju dolazi oblik piva kao imenica ženskoga roda samo u Stulićevu rječniku (konac 18. st.) iz djela Jerolima Kavanjina: »Zudiš miris, pive, jide«. Inače u značenju izraza ‘napitak’ dolazi riječpivo samo u srednjem rodu, i to gotovo u svim našim starijim rječnicima. Tako imamo iz XIV. vijeka zabilježeno: »Nasitim piva duhovna«, pa dalje »Evkaristija jest pića (hrana) i pivo«(Budinić). »Od njih rajska jestojska i pivo« (Gradić), »Gdi mu prigorko pivo žuči i osta ( octa) kustom prinese« (Alberti). »Ni hliba ni piva ne okusi« (Mrnavić), »Dosti piva, a dosti jediva« (Narodna) i t.d.
U značenju »piće, koje se vari od stučenog ječma i od hmelja« (njem. Bier) spominje se piva u ženskom rodu u najstarijim hrvatskim rječnicima Belostenčevu , Jambrešićevu, Voltigljinu, Stulićevu. Stulić međutim ima i oblik pivo, a tako imadu zabilježeno i rječnici Vrančićev i MikaIjin.
Iz starijih naših pisaca ima također nekoliko potvrda za oblik pivo: »Vina i piva nikoli ne okusi« (Starine). »Ne će piti ni vino ni pivo« (Radnić), »Nejma ona piti vino, rakiju, pivo ni sve ono što opiti može« (A. Kačić Miošić). » a sam gradio pivo« (Pavlinović) i t. d.
U sadašnjem je hrvatskom književnom jeziku, pa i u velikom dijelu narodnog govora potpuno prevladala riječ pivo u srednjem rodu, i stoga je valja tako pisati i govoriti.”
Pivska poteškoća mučila je i A. B. Klaića koji je napisao gornji savjet i objavio ga 2. listopada 1941. u časopisu Alma mater Croatica. Savjet je valjan i danas – pivo, a ne piva.

(Savjet preuzet iz knjige M. Samardžije, Hrvatski jezik, pravopis i jezična politika u NDH, Zagreb, 2008.)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ili na primjer:Tko ne želi reći koliko je popil dnevno pive on će reći, danas sam popil samo dvije pive, onu prvu i zadnju pivu.

lp-jm