DOŠEL BU, DOŠEL, SVETI MARTIN…

tekst i foto: Sonja Breljak  ….foto album

086Berlin/ Proslava Martinja, odnosno krštenje mladoga vina, definitivno je najposjećenije zabava Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Naime, za ovogodišnje, u netom prošlu subotu održano Martinje 2017. tražila se uistinu karta  i stolica više, a brojni su dobar dio večeri i prestajali. Istina, gužva je, nakon plesa i pjesme i vrućina ali ujedno i dobar je to ugođaj a i motiv organizatorima, sasvim sigurno i dobra financijska potpora daljeg rada ovog udruženja.

Goste je ovom prigodom pozdravio tri: potpisnica ovih redaka, potom predsjednica Mira Kiša kao i djevojčica Lea Mijatović koja je i recitirala prigodnu pjesmu.

017U ovoj večeri se publici izvrsno predstavio mali folklor kojeg ovde Nikolina i Natalia Sučić a potom i odrasli folkloraši koje vodi Ankica (Prskalo) Andrić.

Centralni događaj večeri je, naravno, ceremonija krštenja mladoga vina u kojoj sudjeluju folkloraši te “biskup Martin” u liku Ivana Tušeka koji vodi obred kršenja uz martinjske vinske zapovijedi, statut i litanije kojima se na duhovit način priziva dobra kapljica i dobar zalogaj. Netom kršeno mlado vino prodano je potom putem licitiranja te je od početne cijene od 50 eura za butelju od 1,5 litara, doseglo i više nego dvostuku cijenu.

061Ništa manje nije bila zanimljiva i tradicionalna tombola nakon koje su neki kući otišli s lijepim nagradama: cijelim odojkom, ulaznicama za proslavu Nove godine u Zajednici, kartama do Hrvatske i nazad, vrijednosnim bonovima za večeru u kojem od hrvatskih restorana i slično.

Goste, raspoložene za ples, u ovoj je večeri zabavljala Grupa Plamen. Na pomoći i poticajima, predsjednica Hrvatske zajednice posebno je zahvalila sponzorima koji su i ovom prigodom podržali održavanje Martinja.

Ovoj vrlo uspješnoj proslavi nazočili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, Ivana Karanušić i Ante Cicvarić kao i Slavica Horvat iz Ambasade Bosne i Hercegovine. 

073

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments