BROD ODGOVARA “BROĐANIMA”

tekst: Sonja Breljak
Berlin/ Zavičajni klub „Brođani“ Berlin je dopisom od 27. rujna ove godine, uputio prijedlog Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda, točnije Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, da se u Slavonskom Brodu, jedna ulica, trg ili naselje nazove po pokojnom Ivanu Bitunjcu, Brođaninu, Slavoncu, za života predsjedniku berlinskih Brođana.

Ovih dana je iz Slavonskog Broda, “Brođanima” u Berlinu, stigao i odgovor na njihov prijedlog.

U odgovoru kojeg je potpisao Davor Rogić, pročelnik Grada, između ostalog, stoji:

“Obavještavamo Vas da smo zaprimili Vaš prijedlog da se u gradu Slavonskom Brodu jedna ulica, trg ili naselje nazove po pokojnom gospodinu Ivanu Bitunjcu, velikom humanistu, domoljubu i čovjeku. Prijedlog je upućen prema Komisiji za imenovanje naselja, ulica i trgova u Gradu koja će zasigurno prepoznati značaj i djelo gospodina Bitunjca kada bude u prilici kada bude u prilici imenovati novu gradsku ulicu. Međutim, obzirom da Komisija razmatra prijedloge poput Vašeg u slučaju potrebe imenovanja nove gradske ulice, a da u ovom trenutku takvih ulica zaista nema, molim za strpljenje i razumijevanje do trenutka kada će se Vaš prijedlog uputiti u daljnju proceduru“, stoji u pismu iz Broda.

“Svojim radom, velikim srcem i ljubavlju prema Brodu, Slavoniji i Hrvatskoj, Ivan Bitunjac simbolizira i sve nas iseljenike, Brođane i Slavonce  čije srce uvijek i zauvijek kuca za svoju rodnu grudu i drage slavonske krajolike. Trajni spomen njegovu liku i djelu, čast je i spomen i svim iseljenicima koji svoj dom nikad nisu zaboravili i puno su ga se puta riječju i djelom sjetili”, pisali su nedavno “Brođani”  svom Brodu, obrazlažući prijedlog za imenovanje ulice, naselja ili trga po pokojnom Ivanu Bitunjcu.

Odgovor iz Broda, te ulazak prijedloga iz Berlina u proceduru Komisije za imenovanje naselja, ulica i trgova, prvi je korak ka ostvarenju prijedloga “Brođana” iz Berlina o ostavljanju trajnog spomena radu, entuzijazmu i humanosti njihova predsjednika.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Nisam brođanin ali i sam smatram da u Slavonskom Brodu, jedna ulica, trg ili naselje nazvati po pokojnom Ivanu Bitunjcu, Brođaninu, Slavoncu, za života predsjedniku berlinskih Brođana.Bilo bi vrlo,značajno djelotvorno i za domaće i za iseljenike,-privlačno djelo.
Ne bih htjeo pokvariti prijedloge ipak smatram,ako već ne postoji neke moguće ulice. Da bi bila također vjerojatno djelotvorna ideja.Kada bi se po pokojnom Ivanu Bitunjcu, Brođaninu, Slavoncu, za života predsjedniku berlinskih Brođana,imenovala jedn Dom kulture,Olimpiska sportska dvorana.Ili novi Nogometni stadion,koji bi odgovarao europskim normama.Ili sasvim neko drugo podkrovlje drugo..Ispod kojeg, bi se okupljali domaći i iseljenici.lp-jm