SUDJELOVALI I HRVATI MAKEDONIJE

Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženama“ po prvi puta u Skopju

Tekst: Ljerka Toth Naumova
Foto: Vlaho Brangjolica
Stop nasilju nad zenama - DSC_0038Skopje/ 21. studenog  obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama  i tо programom naslovljenim Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženаma”. Ovaj program održava se u isti dan i u isto vrijeme  u mnogim gradovima: Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije.

Programu, koji je ove godine održan po prvi puta u Skopju u prepunoj dvorani Doma kulture „Kočo Racin“, nazočili su: hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, iz konzulata Hrvatskog veseloslanstva Zvijezdana Borovac, specijalni gosti predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić. Program je vodila pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, a sudionici programa bili su članovi Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

Stop nasilju nad zenama - DSC_0048Program  pod naživom Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženama“ započeo je 2012. godine obilježavanjem u Zagrebu na inicijativu pjesnikinje Lidije Puđak koja je sa  sa  skupinom  pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazili svoju potporu i formirala blog na kome se objavljuju pjesme inspirirane  žrtvama nasilja nad ženama.

Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego protiv svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini. Svakim danom blog se povećava i do danas  je objavljeno preko 400 pjesama. Blog je postavljen i na stranicama Svjetskog saveza pjesnika W.U.P. te se radi na daljnjoj suradnji pokušavajući kroz zajedništvo na svim jezicima svijeta ukazati na srž i problem.

Zajednici Hrvata u RM predloženo je da se pridruži ovome programu. Tako su članovi Zajednice uz suradnju s Organizacijom žena Grada Skopja, s Katoličkom crkvom i Domom kulture „Kočo Racin u prepunoj dvorani Kulturnog doma “Kočo Racin” u Skopju, 21. studenog po prvi puta se pridružiti ostalim gradovima koji su uključeni u ovaj program.

Za ovaj program potrudila se voditeljica programa hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova  pozvati  specijalne goste večeri kao i sudionike programa koji će čitati pjesme  objavljene na blogu.

Stop nasilju nad zenama - DSC_0056(1)Kako je u Makedoniji započela borba za žrtve nasilja nad ženama govorila je specijalna gošća predsjednica žena grada Skopja Tomka Dilevska.  Tu borbu pokrenule su nevladine orgnizacije. 2 kolovoza 1994. godine kao projekt organizacije žena Grada Skopja kada je formiraana  prva SOS linija za žene i djecu s onim prepoznatljivim“ Halo, treba mi 15-700!“, koja je prerasla u nacionalnu SOS liniju za žrtve nasilja  nad ženama i  obiteljskog nasilja.

Organizacija žena održavala je mnogobrojne edukacije ženama koje su zlostavljane jer nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen. Od 1995. godine funkcionira interventni centar „Ženska tranzitna kuća“ gdje su smještene žene i djeca nad kojima je izvršeno nasilje. Ova linija postoji i danas i na njoj rade dvadesetak operatorica i  nedavno je obilježila 20. obljetnicu.

Tom prigodom promovirana je  monografija kroz koju su hronološkim redom prikazane mnobrojne aktivnosti članica, njihov  entuzijazam i  istrajnost operatorica, volotenrica u doprinosu  za oslobađanje žene od osjećanja straha, srama i ublažavanja boli u njihovim dušama i otvorenu ispovijest za nasilje koje su preživjeli.

Zlostavljane žene su svugdje oko nas, one su tihe jer pate, nisu glasne, nijeme su zbog očaja.

Spas traže u vjeri što im pruža neopisivu snagu i moć  jer mnoge od tih  zlostavljanih  žene  ostaju same i napuštene sa svojom razorenom psihom i potrebna im je duhovna potpora.

One se mole jer je molitva disanje duše. U molitvi u stvaranju ozračja u kojemu će od Boga moliti snagu da ih prosvijetli, očisti, ojača, ohrabri i pomogne im  na životnome putu.

Upravo o toj duhovnoj potpori koju  tim zlostavljanim ženama pruža  Katolička crkva  govorio je specijalni gost te večeri  skopski župnik Don Davor Topić.

Stop nasilju nad zenama - DSC_0058Program je nastavljen pjesničkom rječju, čitanjem pjesama objavljenih na blogu. U programu  su sudjelovale članice Zajednice Hrvata u RM:  Sonja Čerslovnik i Jadranka Čadinovska a uključene su  i učenici nastave hrvatskoga jezika pod vodstvom  profesora Josipa Vujinovića.

Treba naglasiti da u Makedoniji 70 učenika pohađa nastavu hrvatskoga jezika ( Skopje, Tetovo, Kumanovo i Bitola). Među učenicima  iz Skopja  pjesme  su čitali: Ekatarina Sekovanić. Anja Jovevska i Matej Ivanković.

Voditeljica programa Ljerka Toth Naumova na kraju je pročitala pjesmu akademika Blaže Koneskog naslovljenu „Ubavite ženi“.

Program je završen gromoglasnim uzvikom„STOP NASILJU NAD ŽENAMA!“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments