POČETAK HRVATSKE NASTAVE

Sjećanje: Hrvatska nastava u NRW pri katoličkoj misiji Hagen i Lüdenseid

tekst: Ante Karačić
ankica_ante_karacicIserlohn/ Odmah po dolasku, s velečasnim Stjepanom Vrdoljakom krenuli smo u organizaciju hrvatske nastave pri katoličkoj misiji.

Skupljali smo potpise roditelja za hrvatsku nastavu za našu djecu koja su još išla u Yu škole. Time smo brisali djecu sa spiska u Yu školama čime su se te škole počele gasiti.

Imali smo veliki odaziv i muslimanske djece iz BiH i Sandžaka koji su pohađali školu do prvih sukoba u BiH između Hrvata i Muslimana.

Čak smo na kraju godine i izdavali svjedodžbe ovjerene sa žigom HKM Hagen.

Prikupili smo preko 350 djece u Iserlohnu, Lüdenseidu, Pletenbergu, Enepetalu i Schwelmu. Nastava je krenula već 15.01.1992. na dan međunarodnoga priznanja Hrvatske.

Isto to je uradila Anita Tomljanović u Hagenu. Nažalost, ni Ankica (Karačić, op.u.) ni Anita nisu dobile posao ali su otvorile mjesta za dvije učiteljice koje su došle iz Hrvatske i za jednu koja je već živjela u Njemačkoj.

Knjige smo kupovali u Stuttgartu i skripte koje je uradila učiteljica Kostović. Radilo se po programu predviđenom za Hrvatsku nastavu. Pored učenja, rađene su i likovne radionice na temu rata u Hrvatskoj i BiH. Izložba je obišla gotovo sve gradove u NRW. Izložbu su otvarali predsjednik sabora Domjan, Granić, biskup Prenza i drugi. Radovi su kasnije poslani u Australiju na neki natječaj gdje im se gubi svaki trag.

Na fotografijama izložbe u Iserlohnu u septembru 1993. na Danima stranaca …u jednom uglu dvorane još se širilo bratstvo i jedinstvo i igralo Kozaračko kolo.

Voditelj programa je tada rekao: –Posljedice toga vašega “bratstva i jedinstva” možete vidjeti u drugom uglu, na crtežima djece iz BiH i Hrvatske na temu rata.

ante ka

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments