BILO, PROŠLO …

piše: Željko Jelavić
Danas idem na oproštajnu. Moji umiru od smijeha. Lapsus? Ili pak ne? Oproštajne su bile večeri kad se “slavio” odlazak u vojsku.

Večer nakon koje bi se trijeznili dan, dva i nakon toga ošišanih glavuča završili pod SMB “ćebetom” i boksericama koje nikad nisam volio. U njima je bilo previše mjesta i osjećao sam se kao “Jugoslavijo rasti sretna u slobodi”.

Oproštajna je označavala (bar za mene) vrijeme prije i nakon …vojske naravno, a život mi se od tada tako počeo i dijeliti.

Kao svako malo dobro muško koje nije baš puno napuštalo dom, ova večer i sve poslije je značilo prekretnicu. Više nisi bio golobradi, jerbo si u vojsci “natukao” bradu izbrijavajući “bablje” žutkasto-smeđe dlačice po još mekom, gotovo djevojčurastom licu, više nisi mogao biti klošar koji bi na keju ili Korzu sjedio satima, sviruckao i pijuckao, više nisi bio …ništa. “Postao si odgovoran”.

Da ne dužim …oproštajna je bila baš to – oproštajna. Bio je to GAME OVER za nas koji smo dugih kosica i vrckavih okica uživali u ljepotama koje su umjetnici Tizian, Palma Vechhio, Botticell i,..naslikali, a i mnogi drugi opisali. Naravno mislim na male, dobre curice pune razumijevanja koje su nakon nekog vremena postajale (ne sve) svadljive snahe, šogorice, nekima šefice, a “bogumi” nekima “Bog i batina”.

Danas su one koje se ranije udaše “mnogo obožavane” punice i svekr(i)ve i/ili babe. Hehehehehe…Ima Boga !

E, pa kad bolje razmislim, možda moj lapsus s početka “uratka” i nije lapsus…Naime, večeras ne idem na oproštajnu nego na momačku večer. “Isti k…c” – kaže moj životno iskusni i istomisleći susjed Jure. Još jedan “invent” tj. događaj naroda uvezen sa Zapada. Nadam se u originalu jer očekujem da nešto lijepo, reljefno i bez jezičine iskoči iz neke torte ili kutije i malo zapleše na stolu kako bi nama sjedokoscima krv bolje “cirkusirala”.

I sad me pecka (al samo u glavi) …dijeli li se moj život (i svih muških dobrica  ) na dva ili tri razdoblja) Na tri garant, a kod mlađih je ipak samo na dva ……(da mi “žemske” ne zamjere) više nema – oproštajne !!! AE !

(Vidi se, starim i ja. Počeh dijeliti nas i njih i plašiti mlade, kao što se plaše “gušteri”, brucoši…i svi koji dolaze na nepoznat teren. Ipak..ako smo dobri i poslušni muškići i ne bude tako loše u mraku …opet lapsus …mislim u braku)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments