U ČAST HRVATSKE DRŽAVNOSTI

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album ispod teksta
Berlin/Bio je to još jedan u nizu uspješnih i vrlo posjećenih  prijama u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske. Prijam je organiziralo Veleposlanstvo RH u Njemačkoj uz potporu Grada Dubrovnika kojeg je u Berlinu predstavljao gradonačelnik Andro Vlahušić sa suradnicima. Prijam je organiziran uz značajnu potporu i Nijemaca, jer je proslava, nakon prošlogodišnje održane u zastupništvu Nordrhein-Westfalen, ove godine održana u zastupništvu države Rheinland-Pfalz. Domaćini prijama su bili veleposlanik dr Miro Kovač sa suprugom i pukovnik Marijan Paljević, vojni izaslanik obrane RH sa suprugom, te gđa Conrad ispred Zastupništva Rheinlad-Pfalz, koji su na ulazu, uz hrvatski stijeg, dočekali i pozdravili po prilici i slobodnoj procjeni, oko 600 -700 uzvanika.

Svečani prijam u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga, započeo je kratkim govorima. Najprije je govorio dr Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj, potom i gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić a na kraju i njemački gost i svojevrsni domaćin proslavi, Kurt Beck, premijer države Rheinland-Pfalz.

Svi govornici su na zanimljiv i duhovit način govorili o njemačko-hrvatskim odnosima, dobrim vezama između poslovnih ljudi, tvrtki, običnih ljudi. Naravno, Hrvati su izrazili zahvalnost Njemačkoj i Nijemcima, na svesrdnoj potpori koju su pružali u vrijeme rata te na putu obnove i putu ka Europskoj Uniji.

Gradonačelnik Dubrovnika posebno je zahvalio i Hansu Dietrichu Genscheru koji je …iako u godinama i više ne tako dobrog zdravlja…ispunio obećanje i došao  na ovaj rođendaski party u čast hrvatske državnosti. Veleposlanik dr. Kovač je izrazio zadovoljstvo radi velikog broja gostiju te i zahvalnost  na susretljivosti zastupništu savezne  države Rheinland-Pfalz. O ljepotama Dubrovnika, njegov gradonačelnik nije trošio puno riječi, sve je već poznato i pirom svijeta: Jednostavno, posjetite nas, uvjerite se, rekao je Vlahušić u kratkom govoru.
Radujem se pozdraviti vaše goste u našem zastupništvu i s vama zajedno proslaviti Dan državnosti Republike Hrvatske koja će uskoro postati i službeni član Europske unije. Čestitam i predstavnicima oružanih snaga RH na jubileju. Velika je radost imati tako dobre odnose i susrete kakve imamo sa Hrvatskom. Očekujemo da će ti odnosi i veze imati još veće, brojnije oblike, između gospodarstvenika, univerziteta, škola, ljudi. Čestitam srdačno jubilej, vi ste u Njemačkoj uvijek srdačno dobrodošli, radujemo se kad k nama dolazite kao predstavnici vašeg gospodarstva i kao predstavnici vlade i vjerujem kako ćemo u tom pozitivnom smislu i nastaviti našu suradnju. Čestitam jubilej!- rekao je između ostalog, Kurt Beck, premijer Rheinland-Pfalz.

Nakon govora otvoren je buffet i gosti su se narednih sati ugodno družili. Među njima je bilo državnih tajnika poput Cornelie Pieper iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, zastupnika u Bundestagu poput našeg Josipa Juratovića, oko 70 diplomatskih i vojnih predstavnika raznih država među kojima i država susjednih Hrvatskoj, hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika, predstavnika njemačkih i hrvatskih udruženja, organizacija i društava, uglednih pisaca, urednika WDR-a, Deutsche Welle, novinara. Prijam su snimale i kamere Hrvatske televizije i pratio izvjestitelj Jozo Ćurić.

Bilo je to jedno šaroliko njemačko-hrvatsko druženje u čast hrvatske državnosti. Goste je tijekom večeri zabavljala grupa Valetudo iz Dubrovnika. –Ovdje smo na poziv Grada Dubrovnika koji je jedan od suorganizatora ovog događaja, tražili su nekog tko svira autorsku glazbu i nama je drago da se ova suradnja ostvarila. Nastup počinjemo pjesmom Dok valja nas more, a nastavit ćemo isto tako našim autorskim radovima. Valetudo postoji već 10 godina. Svi smo iz Dubrovnika. Ima nas osam. Glazba je naš hobi. Imamo iza sebe dva albuma u izdanju dallas Recordsa. Jedan 2007. i nedavno i novi album  naslova Samo jednom se ljubi sve je ostalo majka. Sviramo pop glazbu. Naša glazba ima utjecaj jednog mediteranskog popa, što je i za očekivati. Članovi su: Srđan Obad, Nikolina Obad, Nikša Selmani, Lucijan Aleksić, Vlaho Boačić, Iva Bonačić i Toni Butigan …čuli smo od grupe Valetudo iz Dubrovnika čiji naziv, rekoše nam,  potječe iz portugalskog jezika, i u prijevodu znači –Sve je dozvoljeno.
Eto, ugodno je bilo, s puno druženja, razgovora i viđenja na prijamu u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u Berlinu koji je ipak potrajao više od protokolom predviđenih dva sata. Znak je to kako je gostima blo i više nego ugodna ova rođendanska parti na hrvatki način održana u zastupništvu Rheinland Pfalz.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments