Sretna Nova godina ili Sretna nova godina

Iz naše arhive/ objavljeno 06.12.2011.

Čestitali novu godinu e-poštom ili papirnom zemaljskom poštom, trebamo čestitku napisati, a pismo nas donekle zbunjuje jer nismo sigurni treba li pisati sretna Nova godina ili sretna nova godina.

Malim slovom napisana, nova godina odnosi se na sljedeću kalendarsku godinu, onu koja započinje 1. siječnja 2011. i završava 31. prosinca 2011.

Ako želimo da to vrijeme bude sretno i uspješno, čestitamo novu godinu, malim početnim slovom.
Velikim početnim slovom napisana Nova godina znači praznik – državni praznik i neradni dan (istini za volju – noć, ali pojam neradne noći kalendar ne bilježi i zbog toga se piše velikim početnim slovom.

Budući da novogodišnje želje ne ograničujemo samo na tu jednu noć, u čestitci ne bismo trebali željeti sreću samo za Novu godinu jer bi značilo da sreću želimo u tom jednom danu. Naravno da možemo poželjeti sreću i za taj jedan dan pa čestitati komu praznik Novu godinu, ali obično se sreća i blagostanje želi u novoj godini, cijeloj i svih 365 dana.

Za Novu godinu možemo ići na doček, a u novoj godini možemo dočekivati lijepe dane. Za praznik Novu godinu imamo jedan neradni dan, 1. siječnja, a u novoj se godini svi nadamo imati radne dane, a oni koji su nezaposleni – želimo im da u novoj godini,  2011. imaju što manje neradnih dana. A za Novu godinu nećemo raditi – slavit ćemo i željeti sretnu novu godinu.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments