BISTRINA PROLJETNOG JUTRA

Zagrljene nam se sreću suze…

Mirko Popović
BISTRINA PROLJETNOG JUTRAOko praga zvone kapi u prvom proljetnom suncu. I rasprskujući se nestaju.

Gledam dugo Njeno lice i zamišljam neizvodivo pomjeranje iz egzistencijalnog okvira koji ju zakovao za krevet.

Ne čuje moje misli, ali slušajući  prodorno dživdžanje vrapca u neizlistanoj krošnji iza prozora izgovara teško i nepravilno:

– Proljeće smo ja i ptica, – odgonetam riječi koje su joj, možda, kao kovitlac krenule iz duše, ali zapinju i ne izlijeću kao nekad, kad je proljetno sunce rumenom bojom oživljavalo krovove uokolo i brinulo se za raznovrsnost boja cvijeća u njenom vrtu.

– Odavno smo jedna drugoj prijateljice.

Onda zašuti. Ne vidi ni pticu, ni snijeg i ne čuje kako u sunčanom jutru kopni, kako kapi oko praga zvone.

Gledam joj profil. Pa zidove. Ormar, taj stari, prastari, izlizani prijatelj njene samoće i nesanicā, to drago i toplo drvo s dušom u čijim je ladicama čuvala svoje tihe i zlatne jeseni i uspomene na djecu.

A djeca… moja djeca? Nema ih… Kad će doći?

Gledam joj lice-žrtvu, taj ukočen put koji ne vodi nikud, životnu bilancu otisnutu u nesuvislost.

– Tu sam, došao sam. Hajdemo na verandu. Sunčano je i ugodno jutro. Obući ću te. Eno i štap je tu.

Zagrljene nam se sreću suze… teške i nemoćne.

Gledam joj lice. Njegova ponovna nijemost i nepomična bjelina zida kao da se promeću u riječi:

Kamo su otišli dani? Te male i gorke grimase vrate mi vrijeme. Godinu neku. Davnu. Njena posjeta, pa njeno lice u prozoru autobusa – odlazak… Neobičnom snagom prože me ta slika.

Potom su dolazile zime u kojima sam pokušavao u svijest dozvati njene bore i otkriti dubinu tragova njena zastrašujućeg samovanja. A pisao sam joj:

– Pući će obruč zla. Sve ima vijek trajanja, pa i ratna drama. Moraš izdražati… Moli se, u tome je smisao, olakšanje i nada. Moramo se, svi,  učiti što većem strpljenju. I u takvom teškom stanju u Bogom datim okvirima može se naći mir, strpljenje, dotaći iskra sreće, osmisliti samoća…

Gledam… usne joj miruju, oko sjaji u suzi. Zidovi bijeli i nijemi. Pokušavam dočitati njenu dušu isplakanu suzama nadanja i beskrajnog čekanja.

– Koliko li se molila iz svoje osame… – pitam, a u prvim proljetnim zrakama kopni snijeg i oko praga zvone kapi rasprskavajući se:  hemiparesis gravis, ravis, avis, vis, is… Što si mi spustila, Vječnosti, na siroti plačni dlan…?

Usne joj se pomiču u smiješak. Onda se taj žižak lagano gasi i ona otvara oči ostajući nepomično ležati s pogledom zaljepljenim za plafon.

– Htjela si nešto reći, – upitao sam nježno. Šutjela je. Sliježem ramenima, ophrvan. Možda je odlutala u doba davno. Možda su joj moje riječi lepet crnih krila, povorka nepoznatih ljudskih lica na ledenom ekranu vremena.

– Sama sam, – prošaputa. I brizne u plač:

Hoću li dočekati da dođeš? – pita me tupo zagledana u svoju tamu.

Ne pitam koga ona sada… i što vidi u mom prisustvu? Ali ja sam ponovno u djetinjstvu i vidim Njenu dušu kako treperi plavim uzletima dok je bose kiše odnose ka lijeposti modrih vidika:

Povedi, još dalje me povedi – usque ad infinitum – glasu galeba, kormilu oluje, koralima, u bonace, u daljine…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments