OPASNA LJEPOTA

piše: Marija Kukić
vvvv-3O narcisu ili sunovratu pisala sam prošlih godina, ali s posve drugačijim viđenjem ovog cvijeta.

U mom rodnom selu ovaj cvijet su još nazivali i zelenkada. Ime je dobio zbog svoje ljepote po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran sobom i svojom ljepotom da je svoj odraz gledao u vodi tako dugo dok nije umro.

Na tom mjestu izniknuli su ovi prelijepi cvjetovi koji su po njemu i dobili ime.

Postoji oko 26 vrsta sunovrata raznih boja i oblika cvijeta. Stanište im je Europa, Azija i istočna Afrika. Zauzimaju deseto mjesto po ljepoti, ali i po ubojitosti (Ovo nisam znala, a možda i neki od vas čitatelja to nisu znali).

Progutate li lukovicu spomenute biljke, dolazi do grčeva, dijareje  i povraćanja. Popratni simptomi su: glavobolje, mišićna slabost, zamućen vid. Utječe i na srce.

Za neke biljke sam znala da su opasne, čak i smrtonosne: mrazovac, oleandar, đurđica…, a neke su me baš iznenadile: difenbahija, fikus, filodendron, ciklama, sobna kalanhoja, hortenzija, božićna zvijezda, bršljan, ricinus, afrička ljubica, sobna palma (imam ih dvije – letjet će kroz prozor), ljiljani,  paprati…

Narcisi su cvjetovi žena koje boluju od karcinoma dojke. Svakog prvog dana proljeća prodaju se u akciji  Hrvatske lige za borbu protiv raka. Neka ih, neka cvjetaju u što većem broju jer će pomoć oboljelim ženama biti veća! Neka ostanu simboli nade teško oboljelim ženama, simboli buđenja i novog života!

Samotan sam k’o oblak lut’o
Što lebdeć’ brijeg i dol hvata.
Odjednom spazih mnoštvo žuto
Obilje žutih sunovrata.

(W. WORDSWORTZ – Sunovrati)

Neka nam cvjetaju svojim cvjetovima i ovoga i svih budućih proljeća, neka donose nadu i vjeru  u dug i ispunjen život ženama oboljelim od raka dojke, ali i svima ostalima!

OPREZ!

Uživajte u prekrasnim cvjetovima, ali što dalje od lukovice!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ruža Silađev
6 years ago

I kod nas u Sonti u Bačkoj se zovu zelenkade.