HRVATSKI JEZIK KROZ BAJKU

tekst: Goran Filipović
foto: A. Markulin/HDL
lutke6Luksemburg
/ U okviru projekta Hrvatskog društva Luksemburg pod nazivom „Potpora razvoju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kod hrvatske djece i mladeži u Luksemburgu“ održana je još jedna u nizu zanimljivih radionica.

Ovaj put su hrvatska djeca u Luksemburgu pod stručnim vodstvom profesorica Mirele Marković-Zirdum i Matije Manenica-Ilić pripremila i izvela lutkarsku predstavu „Žabica djevojka“.

“Bajka predstavlja jedan od najstarijih oblika usmenog narodnog stvaralaštva koji i nakon nekoliko tisuća godina još uvijek potiče razvoj dječje mašte, ispunjava djetetovu potrebu za čarolijom, oblikuje djetetovu osobnost, obraća se njegovom nesvjesnom koristeći slike i simbole. Imajući sve to na umu u ovoj radionici odlučile smo djecu upoznati s hrvatskom narodnom bajkom „Žabica djevojka“, koju smo prikazali kroz malu kazališnu predstavu lutkama koje smo sami izradili“, rekla je Mirela Marković-Zirdum, diplomirani anglist i nastavnica engleskog kao stranog jezika u Europskoj školi.

lutke1„Pri izradi lutaka s učenicima smo prošle kroz karakterizaciju likova. Razgovor o likovima pomaže im shvatiti glavnu misao teksta, ali ih i potiče na slobodnije izražavanje vlastitog dojma. Kroz jezične i govorne vježbe učenici uz lutku poboljšavaju svoje usmeno izražavanje, vježbaju intonaciju i kontroliraju tok vlastitih misli. Neprestano moraju koristiti svoj kreativan i imaginacijski potencijal i tako razvijaju svoju maštu“, dodala je i Matija Manenica-Ilić, magistra hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije koja od rujna 2016. radi kao nastavnica hrvatskoga jezika u Europskoj školi u Luksemburgu.

„Živjeli su tako jedan muž i žena bez djece, i već su bili gotovo ostarjeli. Stalno su se molili i nadali da će ipak dobiti dijete, no ništa nije pomagalo. Naposljetku žena reče: – Kad bih bar rodila dijete, makar bila i žabica!“ Tim su riječima oduševljena djeca započela svoju predstavu u kulturnom centru Norbert Sassel u Bettangeu i zaradila golemi pljesak nazočnih roditelja.

lutke4Ciljevi radionice u potpunosti su ostvareni: predstavljanje hrvatske narodne bajke, temeljita dramaturška priprema, izrada lutki i izvedba predstave.

Na vrlo domišljat način tako je potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu.

Projekt radionica cjeloživotnog učenja Hrvatskog društva Luksemburg nastavlja se još do travnja, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i mjerodavnih luksemburških institucija.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments