LEKTORIRANJE

Iz naše arhive/ objavljeno 06.02.2018.

Tako je to radila naša draga Marija. Uživali smo u radu s njom. Koje dragocjeno vrijeme. Kad netko drag prerano ode (a uvijek je prerano), postaneš svjestan praznine koja ostaje. Hvala, Marija!

tekst: Marija Kukić, lektorica Hrvatkoga glasa Berlin

26804366_174507556640386_8015197561966362901_nUjutro, već oko četiri otvorim svoju „jutarnju lektiru“ i pogledam nove tekstove na  HGB. Ako uočim neku bilo tiskarsku ili neku drugu pogrešku, odem na mail i glavnoj urednici Sonji napišem otprilike ovako:

Tekst (tog i tog naslova), ulomak (), red(), umjesto (riječi) treba pisati… Ako sam uhvatila Sonju kod kuće, ona je odmah reagirala i popravila. Ako sam zakasnila, onda je isti posao odrađen kasnije.

Što je lektura? To je pravopisno i jezično ispravljanje  i uređivanje rukopisa te davanje savjeta.

Kako se lektorira? Tekst se u pravilu čita nekoliko puta (najmanje triput). Prvo čitanje podrazumijeva pronalaženje i ispravljanje većeg broja pogrešaka. Čita se rečenica po rečenica i pri tome se osim na rečenični , pozornost obraća na jezični aspekt; sintaksu, red riječi, odnos surečenica unutar rečenice, slaganje rečeničnih dijelova, na morfologiju,  fonologiju i još mnogo drugih stvari

U drugom čitanju provjeravam kako tekst sada izgleda, popravim, ako se ima još nešto za popraviti, a kad sam uvidjela da je sve u redu, tekst šaljem uredništvu. Svoje vlastite tekstove pročitam X puta i uvijek pronađem da sam negdje pogriješila.

Najviše volim raditi na „jutarnjoj lektiri“ jer tu se rijetko potkrade koja greška. Dragi su mi tekstovi koji me podsjećaju na uratke mojih bivših učenika. Tu treba urediti interpunkcije, uporabu velikog i malog slova, -ije –je u riječima, te –č i –ć.

Međutim postoje tekstovi koji imaju i blizu 2 000 riječi. Njih treba skratiti, pročitati milijun puta da bih shvatila „Što je autor želio reći.“ A takvi tekstovi prebogati su svim mogućim pogreškama.

Budem zadovoljna kada vidim da tekst osvane na potralu i da je čitan i lajkan. Onda si umislim da sam posao dobro uradila.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
6 years ago

Hvala,daga moj! U rubrici Pitanja je mnogo bilo je prošlih godina puno takvih priloga: o tratinčicama, ljubicama, visibabama, nevenu, suncokretu, magnoliji,jorgovanu… Srdačno!!!

Dragica
Dragica
6 years ago

Znam koliko ljubavi ulažete radeći ovaj posao jer sam i sama ” jezičar” ???? po struci. Samo vi nas ispravljajte da budemo bolji i čitljiviji. Obožavam vaše priloge o cvijeću i biljkama. Pozdrav draga Marija.