POBJEDA SVJETLA I ŽIVOTA

tekst i foto: Sonja Breljak
013Berlin/ Pokazala se vrlo opravdanom i dalekovidom prošlogodišnja odluka voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin, pored redovitih nedjeljnih misnih slavlja i Božićne polnoćke i Uskrsnja bdijenja, održavati, pored središnje crkve St Sebastiana na Weddingu, i u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu u kojoj je, sjetit će se stariji među nama i oni s više iseljeničkog iskustva, prvim koracima, odnosno, prvim misnim slavljima, i započeo život HKM Berlin tamo s kraja šezdesetih godina.

Dokaz tome je  i jučerašnje Uskrsno bdijenje u 18 sati prigodom kojeg su crkvu svetog Bonifacija vjernici ispunili do posljednjeg mjesta za sjedenje i stajanje. A vjerujem da je slično bilo i za obreda Uskrsnog bdijenja u crkvi svetog Sebastiana u 18 i 23 sata.

011Obred uskrsnoga bdijenja sastoji se od četiri dijela: Službe svjetla (blagoslov svijeća), Službe riječi (četiri čitanja Starog i Novog zavjeta), Euharistijske službe (propovijed i pričest) i na kraju i blagoslova jela (kao simbola života).

Obred Uskrsnog bdijenja predvodio je fra Domagoj Volarević a koncelebrirali su fra Tomislav Brekalo i đakon Nikola Horst Kaya, sudjelovali brojni ministranti koje smo fotografirali prije početka Obreda a sve je pjevanjem pratio Zbor pod ravnanjem Matije Ćosić i glazbenom patnjom Ane Draganović. 

U kratkoj ali vrlo dobro sročenoj propovijedi, fra Domagoj Volarević je pojasnio zbog čega je Uskrs najznačajniji kršćanski blagdan.

Kristovo uskrsnuće ukazuje da će oni koji vjeruju, jednom baš kao i Krist uskrsnuti. Iz pepela će nastati život. Svjetlo će pobijediti tamu. Smrt dakle, nije kraj već predstavlja novi početak, početak života u drugoj, izmijenjenoj formi koja će biti neprolazna i neopterećena nesavršenošću, bolima i patnjama iz sadašnjeg života. Uskrs podsjeća na pobjedu vječnoga života koja će se očitovati u svojoj punini, u posljednjem uskrsnuću. 

011

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments