ISTANBULSKO USKRSNO JAJE

piše: Ivek Milčec
Dragi čitatelji, vjerujem da ćemo se složiti oko toga da je lijepa ta naša hrvatska, uskrsna katolička tradicija: farbanje jaja tj. pisanica. Konzumacija lijepo obojanih blagoslovljenih pisanica u sveto uskrsno jutro je, uz već tradicionalnu kuhanu šunku ili lopaticu te mlade lučice, poseban doživljaj koji se prenosi s koljena na koljeno.

Na žalost, mnogi umirovljenici koji poslije 40 godina rada sa bijednom mirovinom iliti staračkom crkavicom jedva krpaju kraj s krajem, ne mogu si priuštiti kilu ili dvije lijepo sušene šunke nego na nekakvim akcijama kupuju rolšunke upitnog porijekla i kvalitete. Čak je upitna i kvaliteta uskrsnih jaja tj. pisanica. Tko nam garantira da nakon skidanja ljuske ne jedemo kaukavičja jaja?

Poslije velikog oblaka prašine koju je podiglo najavljeno potpisivanje Istanbulske konvencije, više nismo sigurni kojeg je roda jaje koje jedemo pa bi bilo dobro, čak poželjno za zdravlje nacije doznati jesu li su Željka Markić i njezini sljedbenici uopće jeli uskrsne pisanice. U kuhanu šunku ne treba sumnjati, ali jaje je sasvim druga priča pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da kokot (kao bliskoistočni šeik) voli mnogoženstvo, pa nije isključeno da je biseksualac.

Prema tumačenju protivnika Istanbulske konvencije o pravu i zaštiti žena od nasilja u obitelji (za čiju su ratifikaciju u Vijeću Europe glasali demokršćani u Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama) taj dokument je djelo Sotone koja želi da se u našoj zemlji i društvu ukinu sve tradicijske i kršćanske vrijednosti.

Tzv. rodna ideologija (za koju mnogi uopće ne znaju što znači) najvažnije je pitanje u Lijepoj našoj, čak važnije od ogromnih materijalnih šteta prouzročenih poplavama i klizištima. Umjetno stvorena rodna ideologija čak je važnija od svakodnevnih odlazaka mladih obitelji u Njemačku, Austriju, Švedsku, Irsku itd. Rodna ideologija važnija je od odlaska na Zapad stotine liječnika, med. sestara, med. tehničara, fizioterapeuta itd. Rodna ideologija trenutno je važnija od afere zvane Agrokor i zagađenog zraka koji truje stanovnike, a naročito djecu Slavonskoga Broda. Pa, kak onda, molim vas, ne bi bilo važno čije smo tj. kojega roda, pojeli uskrsno jaje?K aj god!

“Omiljeni” purgerski lik, gradonačelnik Milan Bandić alias Mile Fontana, izmučenog i patničkog lica obišao je u Velikome tjednu divlji deponij uz jezero Savica Šanci. Tu, neodgovorni nezagrepčani danomice istovaruju velike količine raznoga građevinskog materijala, smeća itd. Prema prvim procjenama na divljem deponiju nalazi se preko 3000 kubika smeća a svega jedan kilometar dalje je vodocrpilište Petruševec pa se stanovnici istočnoga dijela grada s pravom pitaju kakvu vodu zapravo piju. Ali, od kvalitete i zdrave vode ipak je važnija famozna rodna ideologija!

Veliko nezadovljstvo kod hrvatskih građana, a naročito onih kojima je neokirurg prof. dr. Josip Paladino spasio život, izazvala je vijest da mu je njegova matična bolnica tj. ravnateljstvo KBC Rebro otkazalo suradnju. Doduše, Josip Paladino je umirovljen, ali po svojim sposobnostima i vještim rukama itekako je sposoban vršiti teške operacije mozga. Od odlaska u mirovinu radio je još nekoliko mjeseci na ugovor, vršio operacije i za to primao svega četiri i pol hiljade kuna mjesečno. Sada mu nude posao pojedine županijske bolnice koje znaju i cijene Paladinovo znanje.

Ma, fučkaš mozak (rekle bi “velike Hrvatine”) koji nije tak i tak važan kada je u pitanju rodna ideologija i Markićina pravovjerna armija.

Unatoč svemu i glede, radosna je vijest da se uskrsne pisanice, ako nisu nigdje oštećene, mogu jesti čak tri tjedna poslije kuhanja i farbanja. Bez obzira kojeg su roda i spola. Srećom, naši nutricionisti i stručnjaci za kvalitetu življenja nisu zarobljenici nikakvih ideologija. Čak im nije ni važno na koliko kokica kokoti skoče!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dnušk ružić
6 years ago

Bravo, Iveek! <3