LAJKANJEM DO BLAGOSTANJA

Iz naše arhive/ objavljeno 28.02.2011.

A kao da je pisano jučer…

tekst i foto: Emil Cipar
Nekada davno u državi koja se zvala Jugoslavija vladala je diktatura. Diktatura jedne stranke, jedne osobe, jedne ideje… Nije se moglo to izdržati, jer pametan i slobodoljubiv svijet ne voli diktature.

Iako se ta diktatura trudila pokazati neku demokraciju, neku brigu o ljudskim pravima …nismo si dali soliti pamet. Znali smo jako dobro da nema nikakvog pluralizma i da je SSRN, koji je trebao glumiti neku oporbu, samo puka izmišljotina vladajućih da bi u svijetu mogli glumiti pluralizam i demokraciju.

U SSRN se okupile sve snage društva, koje nisu bile direktno povezane sa vladajućom strankom. Omladinci, umirovljenici, borci, sindikati, Savez pčelarskih društava, Udruga uzgajivača golubova gaćanera i prevrtača…

Koja naivnost vjerovati da se to narodu može prodati pod demokraciju.

Dvadeset godina poslije, nakon preuzimanja vlasti.

Stanje demokracije krajem veljače 2011. Hrvatska je u međuvremenu suverena i demokratska država, narod izabrao vlast na demokratskim izborima. Međutim …dogodila se greška u hodu …nije baš izabrana najbolja moguća opcija, pa treba stvar popraviti. Na demokratski način …naravno. Tu ne bi smjelo biti problema, jer imamo sve poluge u svojim rukama.

Ali već na prvoj probi pokazalo se da je sigurnosni sustav, koji bi trebao jamčiti demokratsku sigurnost …zakazao poput onoga u Černobilu.
Za slučaj da stranka koja je na izborima dobila najveću podršku …zakaže, predviđena je oporba, koja bi već kod prvih znakova slabosti trebala djelovati.

Međutim nje nema. Pokazalo se da je to još jedna velika podvala i slučaj za USKOK. Oporba nije ni nabavljena. Nabavljen je nek jeftin surogat, koji se samo tako naziva i služi kao varka. U  nesreći ne vrijedi ni pišljiva boba.

A civilno društvo …udruge, javna glasila, sindikati…

Već u prvoj vježbi pod nazivom „Ništa nas ne smije iznenaditi“, pokazala se je sva slabost. Oporba …nabavljena za skupe novce, koja je za svoje održavanje spremnosti koštala ogromne sume novca …potpuno neupotrebljiva. Njihova osjetila nisu ni primjetila nadolazeću opasnost, pa se nisu pravovremeno izjasnili. Čak je neke dijelove iz oporbe stranka na vlasti koristila za svoje potrebe.

A civilno društvo …Savez boraca, sindikati, omladina, pčelarska društva…

Savez boraca promijenio ime i raspao se na tisuću dijelova. Nema nikakve naznake da bi se od te gomile koja se sada naziva HVIDRA mogao sastaviti neku djelotvornu udrugu. Neki važni djelovi već su prodani i ne stoje uopće na raspolaganju.

Savez sindikata …čekaj pa šta je to? Ah da …to je nekada bilo. Sada imamo više sindikata nego zaposlenih, a ujedinjavanje im ne pada na pamet. Oni se još uvjek bave samim sobom i učenjem svoje uloge. Nisu još spremni ni za probu.

A udruge građana? E oni su dobro shvatili prilike u vremenu u kojemu žive. Udruga pekara u Brodsko-posavskoj županiji na primjer. Oni su se složno i demokratski složili da kruh treba poskupjeti. Suprotno je to Zakonu o monopolu, ali tko te pita za to kad postoje opravdani razlozi. A razlozi su svakome jasni …leptir na jednoj livadi iza Kavkaza, mahnuo je krilima.
Ako to nije dovoljno …ima i drugih uvjerljivijih dokaza. Na primjer …vijest koja je uzbudila svijet ovih dana, a sigurno ste čuli za to …u Kini se prevrnula vreća s rižom. Iako je kineski politički vrh pokušavao to prikriti, ipak je vijest, zahavljujući slobodnim medijima u Hrvata procurila u javnost.

I što sad? Sada kada je svima jasno da je u poređenju sa sadašnjim stanjem demokracije u Hrvata SSRN izgledao kao otjelovljenje iste …postoji li ipak neko rješenje?

Na svu sreću postoji. Od Boga dani i od Hrvata prihvaćeni fejsbuk. On omogućuje ugodno i bezbolno sudjelovanje u svim prosvjedima i izrazima nezadovoljstva. Klikom na miša možeš sudjelovati odjednom na svim prosvjednim marševima diljem Hrvatske. Možeš zajedno sa Lesarom tražiti ostavku vlade i to sve ugodno sa računala, pored kojeg je pepeljara i šalica kave.

Toliko sam se oduševio ovom umotvorinom za slučaj akutne opasnoti, da sam zaboravio na kavu. Ohladila se dok sam ja lajkao od Dubrovnika do Osijeka i virtualno prosvjedovao i sudjelovao na svim mitinzima i davanjima podrške braniteljima.

Ali jebiga …što ćeš! Revolucija traži žrtve. Bit će vremena i za toplu kavicu. Treba najprije urediti državu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Emil Cipar Pa nisu valjda hrvatski građani za to krivi što ništa ne štima ni u hrvatskoj vlasi ni u oporbi.Jer ovce se ponašaju tako kako ih pastir nauči i vodi. Nikad u stvari nije ni štimalo, onako kako bi trebalo po demokratski kriteriju koji se temelji na redu radu i poštenju.Građanski prosvjedi su upravo ta reakcija koja je također po demokradskim pravilima dozvoljena i trebala se je već odavno dogoditi. I sada kad su se građani konačno osudili svoje ne zadovoljstvo javno iskazati sada bi ih netko trebao pametan opet po glavama lupati. Sviđalo se to nekome… Read more »