20 GODINA KUD STRUŽEC

20g. “KUD”-a STRUŽEC

tekst i foto: Marija Matijašević

IMG-b47f8355d1053a505252c08adfdf42c0-VStružec/ Eto, kako vrijeme leti. Moj san od prije tri desetljeća, još živi. Proslavila se dvadeseta obljetnica, na Uskrsni ponedeljak.

Naime,  dvije fešte odjednom: Devetnaesto Moslavačko proljeće i 20. obljetnica KUD-a.

Za tako velike fešte, potrebno je bilo raditi cijelu zimu. Članice su to uspješno odradile. Duge zimske večeri, su tri puta tjedno, stvarale: papirnate ruže za buketiće, našivavale mileje i stoljanke, heklale ruže. Nema njih puno, ali su izdržljive, korektne i vredne. A i kako je dan prije Uskrs, svatko sebi mora doma spremati i dočekivati goste iz Europe, teško je to sve uskladiti. Ne spava se tu noćima a i umor je vidljiv, i skup. Ne bi se to moglo napraviti bez sponzora.

Pozvani se folklori iz drugih krajeva, sponzori, predstavnici Županije, voditelji, fotografi, gosti. Sala u pučkom domu, ukrašena sa “zaslonima” od narodne nošnje Strušca, od svake fele po jedna, je uvijek, kada slavi KUD, premala, jer pročulo se u svim okolnim selima, za nešto lijepo i pohvalno, tradicionalno.

IMG-995a77ca3d98a723fbc349714e3ff04d-VMali folkloraši Kuda “Stružec” otvorili su proslavu, pjesmom i plesom, i to bez greške. A onda su nastupili, KUD”Bratinečko srce” iz Batine, KUD”Magdalena” Donja Kupčina, KUD”Šartovec”, KUD”Moščenica”, Svirači iz Martinske Vesi pod ravnanjem Ivana Klekovića, i kao šećer na kraju, mlada pjevačica i violinistica Inga Potnar iz Kutine, kojoj su djed i pradjed svirači iz Strušca, iz ranih 1930 godina. Inga je otpjevala “Milost” takvom bojom glasa, koja će osvojiti svijet. Pratio ju je na gitari, mlad i šarmantan momčić.

Gosti penzioneri iz Ivanić Grada, počastili su nas  malim komičnim igrokazom, koji je nasmijao i župnika.

Uz bogatu večeru i IMG-70c2a63accccabe332f26c38b8ae4bc1-Vpiće plesalo se i slavilo do pola noći, jer sutra je novi radni dan.

KUD Stružec je povodom dvadesete obljetnice štampao malu knjigu, bogatu slikama nastupa diljem Hrvatske, prekrasnog prošlog vremena, očuvanja naše tradicije, prekrasnih nošnji, gdje su pokazali sve običaje sela i ponosa nas i naših.

Hvala KUD-u i svima koji podržavaju KUD!

IMG_5941

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments