SVETI VID ILI VIDOVO

Kratka pisma iz domovine
piše: Marija Matijašević

Stružec/Danas se u selu Stružec, slavilo svetog Vida. Klečanje od 10:00 sati, a sveta misa u 11:00 sati. Crkvu sam dan prije ukrasila s bijelim ljiljanima, tako da je danas jako, previše mirisala. Kad je počela misa, odjednom su došla sva djeca iz škole, gdje su slavili zadnji dan škole.  To je zadnji dan četvrtog razreda u selu, jer od petog idu ta djeca dalje u Popovaču. Lijepo ih je župnik sve postavio za doministrante, sa strane oltara. I tako su lijepo pjevali i molili, da ih je bilo prelijepo slušati. Eto, nakon dulje vremena, čuju se glasovi toliko djece u crkvi. Na kraju mise ih je župnik pohvalio i rekao da opet dođu. Kad je župnik pitao da li je  završila škola, jedna djevojčica je rekla: -Je, je, i baš smo sretni zbog toga! I svi su se tome nasmijali.
Propovijed o svetom Vidu, tako, s djecom u crkvi, nije bila nikome dosadna. Sutra se nastavlja svetkovina svetog Vida, nogometnim turnirom, a u nedelju je veliko proštenje. U goste nam dolazi pet folklornih društva: Banova Jaruga, Stjepan Šajnović- Osekovo, Gornja Stubica, Lepoglavski pušleki i Martinska Ves. 
Najprije če proči prošencija selom do crkve, pod pratnjom limene glazbe, onda je sveta misa, pa nastup KUD-ova, recitacije, i proslava. Radionice i štandovi će obogatiti proslavu. Gulaša za 500 ljudi, pića i kolača,  neće nedostajati. Imaće se šta pričati i pisati. Moglo bi zato iduće Kratko pismo iz domovine, biti i malo duže!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments