O LIKOVNOM NATJEČAJU I NA GLASU HRVATSKE

tekst: Sonja Breljak
ankica_ante_karacicOvogodišnji likovni i literarni natječaj u organizaciji Ankice i Ante Karačić naslova Zeleno i plavo putovanje priveden je kraju i sad nastavlja svoj život u Iserlohnu, Osijeku, Iloku.

Okupili su i ove godine stotine djece, škola, učitelja. Već osamnaest godina su uporni u svom nastojanju. Ove godine su se javila djeca iz dvadest zemalja. Kažu, sad imaju novi cilj: za dvadeset godina imati djecu-natjecatelje iz 25 zemalja svijeta.

Radovi s ovogodišnjeg natječaja bit će, nakon izložbe u Dortmundu na Večeri hrvatske pjesme, uskoro, 14. svibnja, predstavljeni u Osijeku, točnije u OS.Tin Ujević Osijek, s početkom u 13 sati.

-Naš cilj su nastavnici i djeca, veli Ante Karačić. Možda imamo malo nesimpatija od naših institucija, možda bi bila zanimljivija neka velika izložba na koji bi se pojavilo puno naših političara, ali mi to sami financiramo i ne možemo to orgaanizirati i platiti. Naš cilj je okupljanje djece oko određene teme.

O tome, što ovaj natječaj znači učenicima, učiteljima i školama, zorno svjedoči i jedno od pisama iz Hrvatske u kojemu Ljiljana Rinkovec, dipl. učiteljica razredne nastave i hrvatskoga jezika, piše:

“Poštovani, javljam se iz Domovine, iz lijepog i vrijednog Međimurja. Radim u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Želim Vam izraziti zahvalnost za sve aktivnosti koje pokrećete u sklopu međunarodnog likovnog natječaja na kojem sudjeluju sva djeca Hrvata kako iz Domovine, tako i iz iseljeništva (a te će djece, nažalost, biti sve više). Neizmjerno sam bila radosna, a i moji učenici, što je ove godine učenica iz našeg razreda Deja Martan osvojila prvu nagradu, a još su dvije učenice, Julija Juras i Neva Novak dobile treću nagradu. I nadalje ćemo se rado odazivati na Vaše natječaje. Sa zahvalnošću i s poštovanjem,”

Nova tema likovnog i literarnog natječaja bit će “DUGA” – REGENBOGEN – ljepota prirode, nada, pomirenje, prijateljstvo,  i radit će se u suradanji s Lovasom i pod medijskim pokroviteljstvom i Glasa Hrvatske kojemu je, a ističući i dugogodišnje medijsko pokroviteljstvo i suorganizaciju Hrvatskog glasa Berlin, izjavu dao Ante Karačić.

Prilog o tome (od 19.04.2018.), možete poslušati ovdje, na Glasu Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments