NOVI ZAOKRET

Održan godišnji sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa

Iz priopćenja HSK

tiskovna HSK (1)Zagreb/ Godišnji sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa Zagreb održan je u Zagrebu od 11. do 13. svibnja 2018. godine u Hrvatskoj matici iseljenika.

Glavni cilj sastanka bila je analiza dosadašnjega rada, kao i utvrđivanje ciljeva koji se žele postići u budućnosti. Sastanak je otvoren izvještajem glavnoga predsjednika Vinka Sablje, kao i izvještajem glavnoga tajnika Igora Lackovića.

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Nacionalnih kongresa zemalja iz Europe i svijeta koje su uključene u rad HSK – a, te svojim osvrtima na rad hrvatskih udruga i organizacija izvan Hrvatske doprinijeli formiranju ciljeva koji su bitni za daljnje djelovanje HSK – a.

clanovi SO HSK-aBitan događaj koji se odvio u nazočnosti velikog broja uglednika iz Hrvatske, BiH te hrvatskih iseljenika svečano je otvorenje Ureda HSK – a u Zagrebu, što ujedno simbolizira novi zaokret u radu HSK – a. Otvorenje ureda zasigurno će doprinijeti širenju novih aktivnosti te organizaciji i poticanju novih projekata.

Sudionici Središnjeg odbora HSK –a 12. svibnja sudjelovali su i na komemoraciji na Bleiburgu, gdje je vijenac položila delegacija na čelu s predsjednikom Vinkom Sabljom. Godišnji sastanak Središnjeg odbora HSK – a završio je 13. svibnja radnim dijelom i tiskovnom konferencijom.

Sastankom su definirani novi ciljevi, predloženi zajednički projekti i druge sastavnice koje su vrlo bitne za daljnje suradnje i djelovanje Hrvatskoga svjetskog kongresa.

Izjava za javnost

 

  1. Tražimo, već godinama, da se uvede dopisno glasovanje kako bi odaziv za predsjedničke i parlamentarne izbore u RH, kad je u pitanju izvandomovinstvo, bio daleko objektivniji. Naše izvandomovinstvo je daleko brojnije od statističkih podataka proisteklih odazivom, izlaskom, na izbore.
  1. Želimo da izvandomovinstvo u Hrvatskom Saboru predstavljaju osobe koje stvarno žive van Domovina RH i BiH. Moramo imat status nacionalnih manjina, ne trebaju nam privilegije, jer to nas spada. Treba ozakonit dodatnu izbornu jedinicu. Predlažemo da Australija, Južna Amerika, Sjeverna Amerika dobiju po jednog zastupnika s tim da Europa ima dva zastupnika u Hrvatskom Saboru. Znači, da XI. Izborna jedinica ostane u postojećem obliku i da se odnosi na Hrvate BiH.
  1. Tražimo da nacionalni HRTV 1 program bude izvandomovinstvu dostupan, ne kodiran. Isto tako da se na isti program uvrste redovite emisije, bar dva puta mjesečno, u kojima bi sudjelovale istaknute i uspješne osobe iz izvandomovinstva , po uzoru na emisiju “ Nedjeljom u dva”.
  1. Tražimo od Vlade RH da se referendumom riješi pitanje “Za dom spremni” kao i pitanje komunističkih simbola i znakovlja Josipa Broza Tita. Time bi se rješili podjeljenosti i štetnih akonotacija, a komunistička baština, koja ima veliku moć u Domovini, bi dobila konačan odgovor od naroda.
  1. Tražimo od Vlade RH da zakonom zaštiti vjerske osjećaje u našoj Domovini, po uzoru na Bavarsku. To su pitanja crkvenih simbola, vjeronauke, ugovora sa Svetom Stolicom i slično. Nedopustivo je da marginalne političke stranke, pojedinci ili predstavnici nekih kvazi udruga mogu imati veći politički utjecaj od narodnog referenduma.
  1. Zabrinuti smo zbog sve vidljivih političkih-ideoloških progona (Marko Perković i sl.). Domoljublje se olakoćom etiketira fašizmom. Nameće nam se komunistički antifašizam a zna se da su isti bili u koaliciji s fašistima i nacistima. Istinski antifašizam je počeo iskrcavanjem saveznika u Normandiji.
  1. Ovu Hrvatsku je iznjedrio Domovinski rat a nikako komunistički antifašizam. Domovinski rat je bio antifašistička borba za samostalnost i suverenitet naše Domovine i pobjeda nad Srpskim fašizmom. Istinu o Domovinskom ratu naša djeca moraju i nastavno dobit.
  1. Tražimo da Republika Hrvatska povede više računa o Hrvatima-uznicima Haškog tribunala. U Domovini se mora tim ljudima zajamčit – omogućit život dostojan svakog čovjeka i nikakva im prava  uskratit.
  1. Hrvatski svjetski kongres nije politička stranka. Naša stranka je Hrvatska i nije nam želja da nas se na nešto drugo prisili. Želimo radt za opće dobro našeg naroda. Ako smo znali izgradit Ameriku, Australiju i Zapadnu Europu, mora nam se pružit mogućnost da sudjelujemo i u izgradnji naše Domovine. Želimo bit više nazočni u javnom, društvenom i političkom životu naše zemlje, kao i u donošenju odluka, kad su u pitanju nacionalni interesi naše Domovine.

Zagreb, 13. svibnja 2018.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ante karacic
ante karacic
5 years ago

Iako bi bilo lakse drzati se one stare izreke iz Dubrovacke republike”sa svima fino sa nikim iskreno”,upustit cu se u ocjenu svega gore navedenoga.
Sve gore navedeno je vrlo dobro.Ako bi se sve to ostvarilo opet bi bili u problemu jer do sada je praksa pokazala da se kod nas na ta mjesta ne biraju najbolji nego najposlusniji.
Druga stvar iz gore navedenoga se vidi da kongres zeli mjenjati druge a ne sebe.Dakle ocekujem isto tako veliku listu stvari koje kongres zeli promjeniti u svom radu a u skladu sa statutom.