VOLJENOM GRADU ZA ROĐENDAN

prilog: Marija Deanković/ Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

2Slavonski Brod/ Jučer je (15.05., op.u.) u velikoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod javno predstavljena zbirka literarnih, fotografskih i likovnih uradaka učenika Ekonomsko-birotehničke škole BRODarije Gradu na dar.

Radovi učenika nastali su tijekom desetogodišnjega rada na dvojezičnom višemedijskom projektu Kud plovi ovaj Brod (2008. – 2018.) koji predstavlja i slavi naš rodni grad. Ovo književno izdanje i promocija (knjige i projektnih aktivnosti) simbolični su dar mladih Brođana rodnome gradu za njegov rođendan.

Na početku promocije prisutnima su se obratili Ružica Bobovečki, vršiteljica dužnosti ravnatelja Gradske knjižnice (sunakladnik književnoga izdanja), Mato Čaklovac, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod (nakladnik književnoga izdanja) i Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskoga Broda.

Knjigu su predstavile urednica Ivana Opačak, prof. hrvatskoga i engleskog jezika u Ekonomsko-birotehničkoj školi (suradnica Hrvatskoga glasa Berlin u rubrici Poezija, op. u.), i recenzentica Katica Mihaljević, umirovljena profesorica hrvatskoga jezika.

Program predstavljanja zbirke priredili su učenici Ekonomsko-birotehničke škole. Sadašnji učenici – Marko Janković, Veronika Čalušić, Maja Poljarević, Mija Blatančić i Lorena Princip – kazivali su stihove bivših učenika škole, a program su vodili bivši učenici škole Kristina Lovrić i Matej Matičević.

Svečanost je začinio glazbeni sastav Šokci za 5 koji čine sestra Ivona i braća Ivan, David, (bivši učenici škole), Tomislav i Dario Pejić (sadašnji učenici škole).

Autorica stihova na hrvatskom i engleskom jeziku: Kristina Čavčić, 1. e

SLAVONSKI BROD

Klasije u ruhu bijelom
Drveće pod snijegom cvili
Korzo blista od ljepote
DOBRO JUTRO, grade mili

Samostan naš stari tu je
Savom ledolomci rade
Moje misli tebi lete
DOBAR DAN ti, dragi grade!

Zima biserje svud prosipa
I Tvrđavom mora proć´
U ljepoti svojoj bajnoj
Snivaj, Brode, LAKU NOĆ!

 

SLAVONSKI BROD

Klasije-All in White
Trees under the snow whine
Korzo shines in all its beauty
GOOD MORNING, my little city!

The old monastery is here
While Sava icebreakers work near
My thoughts are carried away
My dear city, HAVE A NICE DAY!

Winter´spilt its little pearls
Through the Fortress in soft swirls
Your beauty is like Heaeven´s light
my dear Brod, GOOD NIGHT!

2012.

2

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
josip prudeus
josip prudeus
5 years ago

Brod na Savi, grad moga djetinjstva i mladosti 12. ožujka 2015 u 14:24 GRADOLJUBI (Svim, svojim Brođanima(kama) koji istinski vole naš grad) To su oni koje bi rado svaki grad imao . Ne jednog , stotine takvih svoje bi gradove sobom obogatili . Oni koji svoje gradove napamet znaju, naizust kazuju jer su ih od djetinjstva pamtili. To su oni kojima u njihovim gradovima nikada ništa nije svejedno. Uvijek tek jedno: to je njihov grad. U njemu se svega sjećaju, u njemu se najbolje osjećaju, Iz njega rijetko odlaze , a tako se brzo vraćaju. Njih raduje svako širenje grada,… Read more »