IZVEDBA SIMFONIJE “PATNJE NEDUŽNIH”

tekst: Sonja Breljak
Berlin
/ U berlinskoj Filharmoniji će u nedjelju, 10.06.2018. godine, u 20 sati, biti izvedena “Das Leiden der Unschuldigen” – Eine Symphonie im Gedenken an die Shoah / “Patnje nedužnih”,  Simfonija u sjećanje na Shoah (žrtve holokausta). Autor simfonije je Kiko Argüello.

Ovo djelo se smatra kao glazbeni dar židovskom narodu, u počast žrtvama Shohe. U svojim brojnim nastupima širom svijeta empatički rad koji nastoji biti “poštovanje i molitva” (Kiko Argüello) izazvao je impresivne znakove pomirenja i duboko usađenog razumijevanja između kršćana i Židova.

Simfoniju će u Berlinu izvesti zbor i orkestar Neokatumenskog puta.

Berlinski nadbiskup, dr. Heiner Koch, podržava izvedbu Simfonije, koja može doprinijeti pomirenju, većoj uzajamnoj ljubavi i razumijevanju, osobito u Berlinu.

“Das Leiden der Unschuldigen” je prvi puta izvedena 2011. godine u Galileji i Vatikanu – u nazočnosti pape Benedikta XVI. Ostali nastupi slijede: 2011. u Izraelu (Jeruzalem, Betlehem) i Španjolska (Madrid), 2012. u SAD-u (New York, Chicago i Boston), Mađarskoj (Budimpešti) i u bivšem koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau, 2016. u Japanu (Fukushima), 2017. u Italiji (Trst i Vatikan). Na predstavama je nazočilo  nekoliko desetaka biskupa i kardinala Katoličke crkve, kao i nekoliko stotina rabina i židovskih vjernika.

Ulaz na nedjeljnu izvedbu simfonije “Das Leiden der Unschuldigen” u berlinskoj filharmoniji je besplatan ali mjesta su sva već rezervirana. Koncert će biti izravno prenošen putem interneta.

Kiko Argüello (kompozitor) je inicijator Neokatekumenskog puta. Rođen je 9. siječnja 1939. u Leónu (Španjolska). Studirao je umjetnost na akademiji San Fernando u Madridu gdje je dobio titulu “učitelja crteža i slikarstva”. Godine 1959. dobio je nagradu “Nagrada Nacional Extraordinario de Pintura” (Izvanredna nacionalna nagrada za slikanje). Nakon duboke egzistencijalne krize doživljava obraćenje koje ga vodi da cijeli svoj život posveti Kristu i Crkvi.

Tomáš Hanus (dirigent) rođen u Brnu, poznati je češki dirigent. Od 2016. godine radi kao voditelj Velške nacionalne opere. Njegovi gostujući angažmani doveli su ga do važnih opernih kuća u Münchenu, Parizu, Madridu, Berlinu, Tokiju, Beču i drugima. Kao simfonijski dirigent rukovodio je orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Bavarskoj državnoj orkestra ili Ruske nacionalne filharmonije.

Orkestar i zbor Neokatumenskog puta sastavljeni su od međunarodne skupine od 200 glazbenika iz neokatekumenskih zajednica. Izvedba ovog koncerta dovela ih je već do nastupa u sljedećim mjestima: Galileja, Jeruzalem, Vatikan, Dusseldorf, Pariz, Madrid, Lublin, Budimpešta (Mađarska državna opera), New York City (Lincoln Center, Avery Fisher Hall), Boston (Symphony Hall), Chicago (orkestar Hall), Oswiecim (Auschwitz), Fukushima, Koriyama i Tokio.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments