PREKRETNICA U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA

piše: Žarko Delač

Najnovije poskupljenje goriva nametnulo je pitanje tko je u ukrajinskom obrambenom ratu gubitnik ili jednostavnije rečeno, kome su nametnute sankcije?

Ovo pitanje nemeće se posebno u kontekstu izjava čelnih ljudi jedne gospodarski jake Njemačke koji kažu kako energetski snažno ovise o ruskom plinu i naftu. Stoga je iluzorno očekivati daljnje korake međunarodne zajednice s ciljem sprečavanja agresije na jednu neovisnu europsku državu.

Imajući ovu činjenicu u vidu očigledno su Ukrajinci kolateralne žrtve, a njihova iznenađenost ruskom okupacijom znak je njihove obavještajne slabosti i  naivnosti koju sada skupo plaćaju.

Nažalost, iz ove se situacije mogu povući još neke paralele i usporedbe, osobito kada su nam dostupni podaci o brojnim ruskim tajkunima kojima se više manje plijeni imovina diljem svijeta. Velika većina od njih ogromno je bogatstvo stekla na preprodaji energenata, što znači kako bi njihova cijena mogla biti znatno manja i dostupnija.

I dok su, s jedne strane pod financijskim blokadama, s druge strane, koristeći ratnu situaciju, njihovo se bogatstvo gomila. Pri tome političari nemaju ili ne smiju upotrijebiti mehanizme da tu situaciju konačno riješe u korist većine građana. Tako je nakon nezabilježenih profita farmaceutske industrije na red došla energetska djelatnost, ali ne smijemo smetnuti s uma i vojnu industriju.

Na pitanje: Ima li u svemu tome namjere i dogovorenih aktivnosti predstavnika pojedinih uskih skupina međunarodnih oligarha, ne bi se trebao dugo tražiti odgovor. Zbog toga je jedino racionalno i učinkovito rješenje zadržavanja svjetskog poretka kakav nam je sada poznat da, političari slobodno, bez ucjena i pritisaka donose rješenja u interesu većine svojih građana.

Odluke ne smiju donositi tajkuni koji posjeduju jahte od 200 metara, privatne zrakoplove i raskošne rezidencije, sportske klubove i medijske kuće…

No, pitanje je, je li to danas postala utopija i fikcija koju je nemoguće ostvariti zbog snažne isprepletenosti i ovisnosti političara o financijskim lobijima?

Prema sadašnjoj situaciji, postoji nada da ukrajinski narod u tome uspije i obranom svoje zemlje raskrsti s vlastitim tajkunima i materijalistima koji ne prežaju od ničega u pogledu svojih interesa. Dapače, spremni su s tim ciljem izdati i svoju domovinu i narod.

Zbog toga je situacija u Ukrajini i vrlo zanimljiva jer može biti prekretnica u međunarodnim odnosima koju naši sadašnji svjetski financijski moćnici, unatoč silnim dolarima i bogatstvu, neće moći spriječiti.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments