ODRŽAN FESTIVAL OMLADINSKE KULTURNE FEDERACIJE

tekst: Naida Šehović
foto: G.I. Tepeš
dobrodošlica9[1]Zagreb/ Povodom svečanog otvaranja 52. Tamburaškog festivala 30. lipnja je u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održan prijam za voditelje grupa festivala. Službeni program Festivala odvijao se od 13 do 18 sati, a započeo je  je predstavljanjem voditelja programa Ivana Begga, tajnika Omladinske kulturne federacije HBZ-a, kojega je predstavio Franjo Bertović, glavni potpredsjednik HBZ-a.

Na pozornici KD Vatroslava Lisinskog KUD Sv. Juraj iz Ogulina izveo je hrvatsku himnu, a američku himnu The Star-Spangled Banner i kanadsku himnu O Canada izveli su American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans, Waukegan, IL. Potom je uslijedio blagoslov i čestitka biskupa Jurja Jezerinca, bivšeg vojnog ordinarija u RH.

Bernadette Luketich-Sikaras, glavna tajnica/rizničarka HBZ-a predstavila je gostujuću dirigenticu Festivala Mariju Krpan Kuren. Kuren  je po profesiji pravnica rođena 1979. u ličkoj iseljeničkoj obitelji koja se doselila u grad Harrisburg, Pennsylvanija. U nastavku programa uslijedio je prvi skupni nastup svih sudjelujućih zborova pod ravnanjem Marije Krpan Kuren. Bio je to veličanstveni trenutak koji je popraćen velikim ovacijama i aplauzom.

Pozdravne govore održali su Donald Weakley, predsjednik Omladinske kulturne federacije HBZ-a, a u ime gradonačelnika Zagreba govorila je zamjenica doc.dr.sc. Olivera Majić, u ime predsjednika Vlade državni tajnik Zvonko Milas, a u ime suorganizatora, kao glavni domaćin, prigodnim se govorom prisutnima obratio prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Prisutnima su se obratili i  W. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj i Edward W. Pazo, glavni predsjednik HBZ-a. Među brojnom publikom prisutni su bili i predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika te bivši ravnatelji Matice Ante Beljo i Nikola Jelinčić.

Povodom dobrodošlica-6[1] 52. Festivala iz Sjedinjenih Država u Hrvatsku je stiglo 1222 gostiju od kojih, uz dužnosnike HBZ-a i članove Uprave  Omladinske kulturne federacije HBZ-a s predsjednikom Donaldom Weaklyjem, 17 ansambala s 308 izvođača, 48 voditelja , članovi njihovih obitelji te ostali članovi  i prijatelji HBZ-a.

U prepunoj dvorani Lisinski uslijedili su nastupi 18 sudjelujućih ansambala, prema već tradicionalnim pravilima KFM HBZ-a, utvrđenim redoslijedom  i 12-minutnim nastupima.

Prvi su nastupili članovi ansambla  American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans (Waukegan, Illinois), pod ravnanjem glazbene direktorice Julie Hughes, koreografa Jasona Ottmanna te 16 članova ansambla, a u publici su ih bodrili roditelji, odbornici organizacije, rođaci i prijatelji..

Jadran Beaver Valley Junior Tamburitzans (Aliquippa, Pennsylvanija), drugi po redu ansambl, ponosno su predstavili Beaver Valley područje jugozapadne Pennsylvanije. Jadran Junior Tamburica je osnovana 1957. godine pod pokroviteljstvom Hrvatskog zabavnog i pjevačkog društva “Jadran”u gradu Aliquippa, Pennsylvanija. Godine 1995. u gradu New Brightonu osnovana je Beaver Valley Junior Tamburica. Ujedinili su se 2014.Kažu da je glavni cilj ansambla očuvati kulturnu baštinu domovine Hrvatske i susjednih slavenskih država. Direktorice ansambla su Julia Knihnicky-Kordesich i Ashley Ellis-Spencer. U svibnju ove godine proslavili su 60. obljetnicu kulturnog djelovanja.

Treći su nastupili Sveti Lovro Junior Tamburitzans (Steelton, Pennsylvanija), u 35. godini svojeg djelovanja, omladinska skupina Sv. Lovro zastupa i predstavlja hrvatsku naseobinu centralne Pennsylavanije, čuvajući i njegujući našu baštinu. Sv. Lovro Junior Tamburica je pod vodstvom svoje bivše članice Marije Krpan Kuren i Ricka Vukmanića koji podučava plesove.

Hoosier Strings Junior Tamburitzans (Merrillville, Indijana), na čelu s glazbenim direktorom Johnom Pruzinom te njegovim pomoćnikom i koreografom Brandonom Miksichem i Daveom Strahonoskim kao četvrti sudionici predstavili su bogatu kulturnu baštinu glazbom i plesovima. Zbor čine djeca uglavnom hrvatskog podrijetla iz okolice Karlovca, između 4 i 23 godine starosti.

Peti ansambl, Sloboda Junior Tamburitzans (Chicago, Illinois) osnovani su u kasnim 60 -im godinama ali se ansambl raspustio 2004. godine. Zahvaljujući mlađem naraštaju, ansambl sada ima 18 studenata, potomaka obitelji od kojih je osam  bilo učlanjeno u bivšem ansamblu. Direktor ansambla je Joe Kirin, pomoćnica u sviranju je AnnMarie Hosticka a koreograf Jenna Riccio.

St. George Junior Tamburitzans (Cokeburg, Pennsylvanija), šesti su sudionici festivala i jedni od osnivača Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice. Omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj odsjeka 354 HBZ-a u Cokeburgu, Pennsylvanija poznat je po razvijanju tamburaške glazbe, njene raznolikosti i vrsnoće. Ansambl je dobio ime po crkvi Sv. Juraj u  Zagorju Ogulinskom, malom selu nedaleko Ogulina iz kojega potječu doseljenici iz Cokeburga. Glazbeni voditelji ansambla su Marlene Luketich-Kochis i Dan Kochis uz potporu Bernadette Luketich-Sikaras i Dereka Hohna.

festival-endSedmi ansambl – jedini iz Hrvatske – bio je KUD Sv. Juraj iz Ogulina. Kulturno umjetničko društvo ‘Sv. Juraj’ Zagorje osnovano je 7. lipnja 1992. godine na inicijativu prof. Ivana Puškarića i Mate Bertovića uz podršku mještana. Društvo danas broji oko 85 aktivnih članova različite životne dobi koji djeluju u pet sekcija. Pod vodstvom Vani Francetić, Maje Vuković  i Matee Bertović djeluje dječja sekcija KUD-a ‘Sv. Juraj’ Zagorje koja broji 30 -ak članova od 4 do 15 godina koji su podijeljeni u dvije dobne skupine te  izvode izvorne pjesme i plesove Zagorja i Ogulina. Nastupili su koreografijom pjesama i plesova ogulinskog kraja ‘Pitaju me od kud jesam mlada.’

Cleveland Junior Tamburitzans (Cleveland, Ohio) – ‘Hrvatski ponos’, nastupila je kao osma skupina,  a utemeljena je davne 1959. Godine 2009. proslavila je svoju 50. obljetnicu. Muzički direktor grupe je glazbenik Tom Salopek a koreografkinja i dirigentica Katarina Lukačević, bivša članica hrvatskoga ansambla Ivan Goran Kovačić. Tomu i Katarini u radu s djecom redovito pomažu Bob Kushner i bivši članovi: Angie Vučić, Marko Paulić i Katarina Hrgić. Članovi ansambla vježbaju u hrvatskom domu “Kardinal Alojzije Stepinac” u Eastlakeu, Ohio. Grupa CJT broji 90 članova, od pet do dvadeset i jedne godine starosti.

Deveti je nastupao ansambl St. Anthony Junior Tamburitzans (Los Angeles, CA), prepoznatljiv kao skupina Sv. Ante Kolo Klub Croatia osnovana 1960. godine u srcu Los Angelesa. Ansambl predvodi koreograf Željko Jergan i glazbena direktorica Heidi Wohlfahrt- Granić. Katica Ban je predsjednica i direktorica Kolo grupe hrvatske dječje škole Sv. Ante, a učitelji tamburice su Maria Bašković, Nicole Nancy Pisar i Tomislav Čulina. Školu su 1965. godine osnovali Bosiljka Barač i fra Janko Šegarić s ciljem da djecu uče hrvatski jezik, pjevanje i plesanje. Organizacije djeluju u župnom centru hrvatske crkve Sv. Ante u Los Angelesu a povezane su s odsjecima 177 i 677 Hrvatske bratske zajednice. Na ovogodišnjem omladinskom festivalu HBZ-a ansambl je izveo pjesme i plesove iz zagrebačkog Prigorja u koreografiji Željka Jergana, dok je glazbu uskladio i snimio Jerry Grcevich.

Deseti je nastupio FA Hrvatski tanac (Pittsburgh, Pennsylvanija). Mladi ansambl osnovan je u rujnu 2001. sa željom da očuva bogatu hrvatsku baštinu za sve nadolazeće generacije. Ansambl ima 17 članova u dobi od 5 do 17 godina starosti. Na ovogodišnjem festivalu u Zagrebu Tanac je bio zastupljen s nekoliko svojih članova te bivših maturanata iz omladinskog ansambla Duquesne. Artistički koreograf ansambla je Željko Jergan, plesove podučava Cathleen Čubelić a glazbeni direktor je Susan Stafura.

Croatian Junior Tamburitzans (St. Louis, Missouri), jedanaesti su sudionici Festivala, a osnovani su davne 1935. kao kulturno društvo za pomladak HBZ-a. Godine 1961. Ivan i Anna Lušičić ponovno su pokrenuli grupu koja aktivno djeluje već 57 godina. Ansambl je neovisno i neprofitno društvo, a novčana sredstva prikupljena su održavanjem pojedinih akcija i dobrovoljnih donacija. Glazbeni je direktor Daniel Lušičić st. koji je 2015. godine bio gost-dirigent Omladinskog festivala HBZ-a, dok plesove podučavaju Linda Bilich Lušičić i Kathy Katich Zust, a pomoćnik je Dave Dopuch. Koncerti i probe održavaju se u dvorani hrvatske crkve Sv. Josipa u St. Louisu. U Tamburaškoj dvorani velikana uvedeni su i četiri člana obitelji Lušičić – Ivan st., Anna Lušičić, Ivan ml. i Eleanora Lušičić Eaves. Susan Stafura izradila je bunjevačke narodne nošnje, a vlč. William Hritsk podučava plesove. Eleanora je bila glazbena direktorica emeritus ansambla i prva žena gost-dirigent festivala 1977. godine u St. Louisu. Ovaj 52. Festival u Hrvatskoj posvećuju njima na čast i spomen.

Dvanaesta skupina, Rankin Junior Tamburitzans (Rankin, Pennsylvanija), utemeljen je 1959. godine kao kolo-grupa a pet godina poslije organizirani su satovi tamburice za studente. Najveću čast ansambl je dobio kada je položio vijenac na Nacionalnom groblju Arlington u Washingtonu 1998. i kao sudionik božićnog programa u Bijeloj kući 2004. i 2013. Ansambl je već sudjelovao na Festivalu mladih Kulturne federacije HBZ-a u Zagrebu. Svoje tjedne probe ansambl održava u Hrvatskom Domu u Rankinu, Pennsylvanija. Glazbeni voditelj zbora je Gordon Mann, a koreograf Bob Pollack, uz pomoć Julie Horgas. Na ovogodišnjem festivalu ansambl je predstavio jesme i plesove sela Ražanac.

Okolitza Junior Tamburitzans (Pueblo, Colorado), nastupila je kao trinaesta skupina. Svoje probe održavaju u povijesnom predjelu grada Pueblo, Colorado nedaleko od čeličane koja je ovdje privukla njihove pradjedove iz Hrvatske. Ansambl je osnovan 1975. godine u svrhu očuvanja i promicanja hrvatske kulturne baštine a trenutačno ima 12 članova, u dobi od 5 do 18 godina. To su uglavnom djeca bivših članova ansambla. Mirjana Tupajić, njihova hrvatska savjetnica iz Korčule, sada živi u gradu Pueblu. Ansambl je izveo plesove s Korčule. Glazbeni direktori su Tessa Hanna, Lisa Shomaker i Mark Oreskovich, koreografkinja Linda Kopman a učitelj hrvatskog jezika Steve Pavicich.

Četrnaesti ansambl je bio Seattle Junior Tamburitzans (Seattle, WA). Skupina je osnovana 1970. godine, a ovo je šesti po redu posjet Hrvatskoj. Ansambl izvodi pjesme i plesove iz Zlarina i šibenskog otočja. Nastupaju pod ravnanjem koreografa i artističkog direktora Johna Morovicha, učiteljice plesa Joanne Morovich Abdo i glazbene direktorice Brende Longnercker-Huber. Za nošnje su odgovorne Sarah Schafer i Cathryn Morovich. Predsjednici su ansambla Shellie i John Posavatz, potpredsjednik je Hrvoje Benko, tajnica Mikaela Berry, blagajnik John Mustach, a roditeljsku organizaciju zastupa Katie Hart.

Milwaukee Croatian Tamburitzans (Milwaukee, WI), tamburaška je skupina koja je petnaesta nastupila. Ove godine slave i 33. godišnjicu postojanja. Voditelji su ansambla Kristin Aasen, Heidi Spellman, Christy Ubl i Angie Dougherty. Potporu i pomoć pruža im glazbena emeritus direktorica Patsy Lukas. Pripremili su program plesova i pjesama Baranje.

Šesnaesta je nastupila skupina Happy Hearts Junior Tamburitzans (Youngstown, OH), osnovana u srpnju 1962. godine. Ove, 2018. godine omladinski tamburaški zbor slavi 56. obljetnicu kulturnog djelovanja. Glazbena voditeljica je Julie Stone a učiteljica plesa Julana Mikusevich Bowman.

Detroit Star Junior Tamburitzans (Detroit, MI), sedamnaesti ansambl, osnovan je u ranim 70-im., ali njihova povijest zapravo je počela 1954. kada je majčinski klub društva “Zora”, odsjek 351 HBZ-a, počeo s podučavanjem djece u plesanju kola. U to vrijeme mnoge hrvatske obitelji živjele su u okolici tadašnjeg odsjeka Hrvatskog doma na istočnoj strani grada Detroita. Iako je ansambl bio u Hrvatskoj i prije, ovo je prvi put nakon više godina da sudjeluju na Omladinskom kulturnom festivalu HBZ-a izvan Sjeverne Amerike. Koreograf i instruktor kola je Steve Talan. Iskusnije članove u sviranju podučava Anne Marie Domšić, a početnike u sviranju  Catherine Boley.

festival endI zadnji, 18. nastup zaključio je ansambl American Zagreb Junior Tamburitzans (Cleveland, OH) koji ove godine slavi 61. godišnjicu postojanja. Ansambl je jedan od pet omladinskih skupina koje su u početku osnovale Omladinsku kulturnu federaciju Hrvatske bratske zajednice. Ansambl broji 60 članova. Glazbeni voditelj je Thomas Salopek, bivši član ansambla, koreografkinja je Debbie Jennings Faraguna, također bivša članica, pjevanje i plesanje podučava Marija Jamsek, plesna instruktorica je Sandy Kauzlarić, pomoćnica u pjevanju i plesanju je Ariana Košta, bivša članica ansambla a plesna instruktorica je Lindsay Heckman, također bivša članica ansambla.

Festival je završio nastupom glazbenih voditelja, koreografa i pomoćnih voditelja svih grupa pod vodstvom gostujuće dirigentice  Marije Kuren. Svim sudionicima festivala uručena su priznanja Hrvatske matice iseljenika.

U nedjelju, 1. srpnja svi izvođači i njihovi pratitelji iz Amerike sudjelovali su u tamburaškoj svetoj misi koju je u zagrebačkoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava služio uzoriti pomoćni biskup Mijo Gorski.U popodnevni satima istoga dana svi su izvođači i domaćini uživali na zajedničkom izletu u Bunčić kleti u Dugom selu.

dobrodošlica9[1]

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments