SNAŽNI POTICAJI ZA DRUŠTVENE PROMJENE

 Hrvatska Riječ na Frankfurtskom sajmu knjiga 2022.

prilog: Ivica Košak

Wiesbaden, u subotu, 22. listopada 2022. godine./ Frankfurtski sajam knjiga (19.-23. listopada 2022.) ponovno se pokazao kao najvažnije međunarodno mjesto susreta za književnu i medijsku industriju. Preko 4000 izlagača iz 95 zemalja.

Nakon dvije godine pauza hrvatski štand se vratio na najveći sajam knjige, medija i ideja u svijetu biznisa povezanog s izdavačkom industrijom. Koordinaciju štanda, a koji financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske vodila je  Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.
Na nacionalno prepoznatljivom štandu izložen je izbor produkcija iz zadnje dvije godine. 24 nakladnika izložilo je preko 150 knjiga koje mogu biti predmet interesa publici, prevoditeljima  i stranom tržištu.

Izložena izdanja ponuđena su i posjetiteljima iz dijaspore, koja je na štandu mogla prepoznati djela koja su predmet njenog interesa, a ne nude stranim kupcima jer se te knjige ne mogu plasirati u Francusku, Španjolsku i na druge kontinente naprosto zato što se radi o temama vezanim za ideju nacije i za aktualne teme

Na hrvatskom štandu Hrvatska kulturna zajednica / Ogranka Matice hrvatske iz Wiesbadena (HKZ/OMH-Wiesbaden) predstavila je u subotu, 22. listopada izbor književnih radova predstavljenih u časopisa Riječ broj 63/64; Mala povijest njemačke književnosti / Kleine Geschichte der deutschen Literatur – djelo je zagrebačkog germaniste prof. dr. Viktora Žmegača koji je u ovoj knjizi, na samo 425 stranica, detaljno prikupio povijest njemačke književnosti od  početaka oko 750. godine do danas. Predstavljanje ovog djela predstavilo se u spomen nedavno preminulom autoru.[1]

Predstavljen je i prijevod romana Bojane Meandžija, Lauf! Warte nicht auf mich…/ Trči! Ne čekaj me… Roman je tiskan je prošle godine u nakladi izdavačke kuće Wieser/ Klagenfurt. A kako je upravo HKZ/OMH-Wiesbaden doprinijela objavljivanju i tisku njemačkoga izdanja,  promocija u okviru ovogodišnjeg Hrvatskog štanda na Sajmu knjiga afirmirala je na poseban način rad lokalne zavičajne zajednice u Njemačkoj.

Znanstveno djelo Teološka Biografija Matije Vlačića Ilirika, rad je dr. Luke Ilića o Matiji Vlačiću Iliriku. Prošireno hrvatsko izdanje objavljeno je 2021. godine u Zagrebu. Njemačka recenzija engleskog originalnoga izdanja objavljena je časopisu Riječ[2]. Vjeroispovijest i dijaspora – ova publikacija Instituta za njemačku kulturu i povijest jugoistočne Europe, znanstveni je rad dr. Angela Ilić, članice predsjedništva HKZ/OMH-Wiesbaden.[3]

Roman Pappel/Topola, autora  Dalibora Markovića, Frankfurt, a koji je u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dan mira nastupio (Slam poetry) na susretu HKZ/OMH-Wiesbaden, u srijedu, 21. rujna 2022. godine. Ovogodišnja Prijestolnica kulture Novi Sad 2022. predstavljena je 7. svibnja u povodu Europskog tjedna 2022. godine u gradskoj vijećnici u Wiesbadenu.  Dr. Angela Ilić predstavila je  knjigu Novi Sad, u izdavačkom poduzeću Pustet, München 2022.

Posjetitelji hrvatskog štanda mogli su pronaći svaki nešto za sebe; zanimljiva publicistička rješenja, stripove, dječje slikovnice… Pored HKZ/OMH-Wiesbaden dva su hrvatska izdavaća održali pet promocija, od toga Fraktura dvije, a Dječja knjiga tri na kojima se predstavilo devet slikovnica.

Istovremeno, sajam je bio politički više no ikad, što se prije svega odrazilo na njegov program događanja. U frankfurtskom paviljonu političari, kulturni djelatnici, pisci i prevoditelji razgovarali su o prosvjednom pokretu u Iranu, položaju naroda u Ukrajini, tendencijama podjela u društvu i ruskoj oporbi. Uz moto “Prevedi. Prenosi. Transformiraj.”, ovogodišnji sajam knjiga usredotočio se na prevoditeljski rad. Oko 1500 posjetitelja došlo je na scenski program Međunarodnog centra za prevođenje kako bi sudjelovali u jednom od gotovo 30 tamošnjih događanja.

To može izgledati puno i (pre)zahtjevno za lokalnu zavičajnu udrugu, ali  imajući na umu tradiciju predstavljanja literature i književnosti u  HKZ/OMH-Wiesbaden, vidi se kako predstavljanje literature i književnog sadržaja nije nešto samo po sebi razumljivo nego da kulturni rad treba kontinuiranu podršku, pa bila to i mogućnost javnog nastupa (na Sajmu knjiga) zahvaljujući Hrvatskoj gospodarskoj komori Zagreb, Zajednici knjižara i nakladnika te Povjerenstvu za kulturu grada Wiesbadena.

[1] https://hrvatskiglas-berlin.eu/?p=219787

[2] Recenzija rada objavljena je u časopisu Riječ broj 47, HKZ-Wi, 2015., str. 60-64

[3] Recenzija rada objavljena je u časopisu Riječ broj 63/64, HKZ/OMH-Wiesbaden, 2022., str. 70.

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments