PROSLAVLJENA OBLJETNICA CRKVE SVETOG SEBASTIANA

tekst i foto: Sonja Breljak….   foto album

001Berlin/ U netom prošlu nedjelju je njemačka župna zajednica svetog Sebastiana zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom Berlin, svetom misom i druženjem ispred crkve, obilježila i proslavila 125. obljetnicu posvete crkve svetog Sebastiana.

Crkva svetog Sebastiana  u kojoj je danas i sjedište Hrvatske katoličke misije Berlin, posvećena je 26.06.1893. godine, dakle prije 125 godina i to kao treća katolička crkva u Berlinu poslije reformacije.

Proslava ove vrijedne obljentice, započela je zajedničkom svetom misom Nijemaca i Hrvata. Propovijedao je don Michael Dillman uz koncelebriranje i voditelja HKM Berlin, fra Edvarda Sokola te đakona Horsta Nikole Kaya. 

Svirao je i pjevao njemački zbor kao i Zbor HKM Berlin koji nedjeljna misna slavlja  pjesmom prate u crkvi slavljenici, (odnedavno) pod ravnanjem operne pjevačice, sopranistice Helene Mamić. U pjesmi je zboru pomogla i operna pjevačica Olga Gumeniuc. Pjevala je i klapa Poverello.

036Ovom prigodom je izvrsno propovijedao don Michael Dillman.Daću ti zlatnik ako mi kažeš gdje obitava Bog, rekao je učeniku učitelj.

A ovaj odgovori: Ja ću tebi dati dva zlatnika ako odgovoriš na pitanje: a gdje Bog nije?

Don Michael je tijekom propovijedi analizirao vjernike i crkvu u današnje, moderno vrijeme. Konstatirao je da je u crkvi danas potrebno definirati prioritete. Ponajprije su to: autentičnost, zajedništvo i kultura molitve. Crkve su, nakon posvete, molitvom i činom svete mise, mjesta gdje obitava Bog. No, ustvrdio je don Dillman, vjernici su taj živi kamen Crkve.

048Na kraju svete mise, a u povodu obilježavanja 125. obljetnice posvete crkve svetog Sebastiana, svečano su uručene medalje svetog Sebastiana vjernicima koji iznimno pomažu rad župe i svećenika. Medalje su dobili: Klaus i Rudolf Schremman iz njemačke župne zajednice te Anđa i Ante Gelo iz HKM Berlin.

Nakon misnog slavlja je u prostoru oko crkve priređen objed i zajedničko druženje. Vrlo lijepa proslava.

No, treba reći i ovo: na misnom slavlju i proslavi 125. obljetnice crkve svetog Sebastiana, bilo je i Hrvata. Pjevali su, čitali, pomagali kod organizacije objeda. Bio je tu i naš župnik fra Edi pa i đakon Nikola Horst Kaya, zbor, klapa, predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović…

Ipak, bilo je to u odnosu na Nijemce (HKM Berlin je višestruko veća po broju vjernika od njemačke župe svetog Sebastiana), u neočekivano, malom broju.

017

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments