VIŠE OD IGRE

piše: Žarko Delač
Svima je dobro znano kako je sport daleko više od igre što potkrepljuju javno izneseni podaci vezani uz svjetsko nogometno prvenstvo i našu reprezentaciju.

Odlični rezultati utjecali su na porast osobne potrošnje, produktivnost na poslu, promociju države ali konačno i na zadovoljstvo nacije. Ne računajući pri tome šačicu razočaranih protivnika Hrvatske i nacionalnog ponosa.

Stoga, milijunski iznosi uloženi u reklame tijekom sportskih prijenosa nisu uzalud bačen novac, a sportaši su postali plaćeniji od manekenki, glumaca ili drugih javnih osoba. Svjesni su toga i političari tako da se natječu ovih dana tko će biti više i češće u društvu nogometaša. Pri tome je za većinu od njih očigledno kako su nesportski orijentirani pa svojim ponašanjem izazivaju podsmijeh i nevjericu.

Dokle seže ovakvo ponašanje pokazuje i nogometna utakmica između vlade i zastupnika vladajuće stranke i nećete vjerovati namještenog prvog pogotka koji je postigao predsjednik vlade! Podsjeća li vas to na neka vremena kada su političari strijeljali medvjede kapitalce?! Ili sadašnja, kada u jednoj nedemokratskoj državi čelni čovjek znatiželjno razgledava raketne komplekse, a njegovi podanici upijaju svaku riječ i precizno bilježe u svoje tekice?!

Srećom, političari prolaze i odlaze i to brže kad poput samouvjerenih i bahatih sportaša koji podcjenjuju svoje suparnike, podcjenjuju birače. Tako naši trenutačni vlastodršci za potpisnike koji žele izboriti referendum koji bi omogućio demokratizaciju političke scene, govore da su marginalci. To je nedopustivo i politički uopće nije mudro bez obzira o kojem je broju riječ, a osobito kada imamo na umu da je ta marginalna skupina prikupila 400 00 potpisa. O kojem se to broju birača radi vidljivo je bilo na dočeku vatrenih ili bolje rečeno riječ je o 4 puta dupke ispunjenom glavnom zagrebačkom trgu!

Možemo istaknuti i primjer neuvažavanja dijaloga i rasprave kojom se  odriče pravo na promišljanje o novom pristupu nacionalnim manjinama koji se unazad nekoliko godina svodi na politički ili etno biznis. Čak niti usporedba s ostalim europskim državama (osim s Rumunjskom) na što se često znaju pozivati u drugim prilikama, za političare je beznačajan argument. Šteta jer je sada upravo prilika da se iskoristi ovaj nacionalni ponos i jedinstvo, te snažno krene naprijed u bolje sutra na svim područjima.

Koliko su jedinstvo i zajednička atmosfera ali i poniznost i skromnost važni svakodnevno su isticali naši nogometaši i izbornik. S vremenskim odmakom tek je sada vidljivo kakve smo imali promašaje u prošlosti. Stavljali smo u reprezentaciju nogometaše kako bi ih menadžeri lakše prodali,  postavljali nesamostalne izbornike ili štitili interese pojedinih klubova. U konačnici, posve je jasno koliko znači samo jedan čovjek ili kadrovsko rješenje u kojem pravi čovjek dolazi na pravo mjesta.

Hoće li iz toga političari izvući neku pouku i radikalno odstraniti one koji im podmeću nogu, koji rade samo za osobnu promociju, nemaju kapacitete i sposobnosti za izvršavati postavljene zadatke…? Ovih bi se dana moglo nabrojati još pregršt stvari u koje bi se naši političari mogli ugledati, a ne se samo fotografirati s nogometašima.

Ipak, želim istaknuti još samo kako je vrijeme pokazalo koliko je naš izbornik bio u pravu kada je udaljio remetilački faktor u reprezentaciji. Naime, odstranjeni je nogometaš objavio fotografiju na društvenim mrežama kako Igra biljar unatoč silnim problemima s leđima. Bez ikakve isprike, podrške suigračima ili u krajnjem slučaju žaljenju za svoju nepromišljenost.

Stoga, niti jedan potez, ako je pravedan i ispravan, nije radikalan  već je potreban, a oklijevanje u konačnici, nikome ne donosi koristi. Stoga je za nadati se kako će evidentna povezanost sporta i politike rezultirati i s činjenicom kako će političari početi učiti od sportaša!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments