VATROGASCI – UZOR OBRANE I SIGURNOSTI

piše: Žarko Delač

Nakon kratkotrajne medijske i društvene histerije vezane uz pojavu Covid virusa uslijedilo je zatišje vezano uz eksponiranje naših heroja koji su nas upozoravali na opasnosti i posljedice zaraza.

Za razliku od ovog kratkotrajnog bljeska, vatrogasci su godinama naši heroji i pomažu nam u brojnim situacijama, od spašavanja životinja iz jama ili s drveća, do izvlačenja unesrećenih iz vozila, obrane od poplava, potresa i ponajviše od požara. Pri tome moramo imati na umu kako država kontinuirano podupire rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i ulaže u edukaciju i opremu profesionalnih vatrogasaca.

Upravo ta činjenica, kako imamo razvijenu mrežu vatrogasnih društava, predstavlja ključnu dobit u radu vatrogasne zajednice. Osobito kada se zbog klimatskih promjena povećava broj ekstremnih situacija i povećava broj vatrogasnih intervencija. No, ne samo klimatskih već i socioloških poput one kad se podmeću požari, kao u Grčkoj.

U tom kontekstu, razumno je usporediti vatrogasni i sustav nacionalne obrane i sigurnosti koji se temelji na snagama MUP-a i MORH-a! Očigledno je kako u  kontekstu obrane nedostaje šira potpora i doprinos zajednice jer će vrlo skroman broj profesionalnih vojnika i policajca sve teže odgovarati na izazove koji dolaze.

U tom smislu, ne treba biti iskusan diplomat i oštroumni analitičar kako bi se zaključilo da nam nakon Afganistanske krize predstoji novi egzodus brojnih prolaznika kroz našu državu. Koje uglavnom nitko ne kontrolira i registrira.

Gdje su vremena kada bi se došlo na granicu s recimo isteklom putovnicom ili neprijavljenim viskijem!? Osim nekontroliranih seoba naroda još je veća potencijalna opasnost vezana uz zalihe pitke vode koja pomalo ima veću vrijednost od nafte. Privilegija da se s pitkom vodom zalijevaju vrtovi i zahodske školjke  uskoro će postati prošlost.

Stoga, treba ozbiljno razmišljati na koji način pojačati sigurnost i obrambene kapacitete jer profesionalni korpus nije i neće biti dovoljan.

Logično je samo jedno rješenje, a to je uvođenje vojnog roka ili nekakvih oblika treninga i organizacije kako bi mladi naraštaji ipak bili spremni rastaviti oružje i štititi svoje živote i imovinu. Danas je nažalost u prvom planu mladića depiliranje, nošenje naušnica i tetoviranje ili ukratko zatiranje muškosti.

Kako taj trend preokrenuti i potaknuti ih na razmišljanje o krhkoj stabilnosti i miru u kojem trenutačno žive zadaća je u prvom redu aktualnih političkih moćnika. Ne onih koji se tjednima i mjesecima bore samo za fotelje i iznose u medije prljavi stranački veš već odgovornih i trezvenih ljudi kojima je na umu društveni boljitak i javni interes. U nadi kako su takvi u većini za očekivati je ubrzo promjene na području zaštite nacionalne sigurnosti i preustroja po ugledu na stogodišnju tradiciju i ustroj  vatrogasne zajednice.

5 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments