DAN ŽENA

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, Međunarodni dan žena je, pokazalo se, nosio u sebi korijene protesta i političkog aktivizma koji će postati nezaobilazni oblici društvenog života.

Zašto baš 8. ožujka?

Zbilo se to još dave 1857. godine u New Yorku, kada je skupina industrijskih švelja donjeg rublja počela prosvjedovati, zahtijevajući od vlasnika bolje radneuvjete i veće nadnice. Policija je primjenom sile, razbila demonstracije.

Primjer je odjeknuo i nije bio posve zaboravljen, postao je simbolom borbe za bolji i ravnopravniji položaj žene na radnom mjestu i društvu. Sve do današnjih dana.

Našim čitateljicama i našima suradnicama, ženama cijelog svijeta, od srca želimo sretan, miran, radostan i zadovoljstvom ispunjen Dan žena!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragica
Dragica
6 years ago

Smisleno je prisjetiti se zbog čega se obilježava ovaj dan i kako su žene nekada živjele i radile u teško podnošljivim uvjetima. Mnoge druge stvari su besmislene kao i činjenica da se svaka proslava nekog praznika svodi na zaradu trgovačkih centara. Zahvaljujući tim ženama, današnjima je puno lakše. Hvala na čestitkama draga urednice.

Josip Mayer
6 years ago

Priključujem se čestitkama.
Sretan Vam Dan Žena..