IZABRANA “RUŽICA VINODOLA”

“Ružica Vinodola 2018.” je Dajana Jurčić iz Kraljevice

tekst: Josip Mayer
foto: Velo Velibor Topolovec   
josip 1Na vrlo  društven način i u ugodnu ozračju, u subotu 18.08.2018 godine, upriličena je završna  manifestacija udruge „Ružica Vinodola“ vinara i vinogradara Novi Vinodolski u organizaciji turističke zajednice Novi Vinodolski, Gradskog poglavarstva grada Novog Vinodolskog, udruge, „KUD“  Ilije Dorčića, Novi Vinodolski, udruge vinara i vinogradara „Ružica Vinodola“ udruga Novljanskih mesopustara,“DVD“ San Marino Novi Vinodolski.

Na ovoj manifestaciji  je između  dvanaest djevojaka pobijedila Dajana Jurčić iz Kraljevice, te ujedno postala Ružica Vinodola za  2018. godinu sa dvije pratilje, natjecateljice iz Bosne i Hercegovine Erna Huremović i Marija Jurić.

Proglašenju je prethodio posljednji krug natjecanja u kojem su djevojke odmjerile snage u čepljenju, etiketiranju i pražnjenju boce vina, a glasni navijači su morali pokazati svoje talente u sportskim disciplinama.

Dvanaest djevojaka odmjerilo je snage u trima vinogradarskim disciplinama na tradicionalno najatraktivnijoj večeri jubilarne, petnaeste  po redu, manifestacije Ružica Vinodola, kojom se bira najmarljivija i najspretnija beračica, održanoj u poznatoj novljanskoj vinariji Pavlomir.

Podsjetimo se: Manifestaciju “Ružica Vinodola” je prethodno, zajedno s ministrom pomorstva Olegom Butkovićem i gradonačelnikom Velimirom Piškulićem, svečano otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pozdravivši sve prisutne domaće,  goste, turiste, iseljenike, useljenike, na čakavskom dijalektu te na engleskom jeziku.

“Ovo nije prvi, a sigurno ni zadnji put da sam ovdje. Ove godine obilježavamo 730. obljetnicu Vinodolskog zakonika, tada jednog od najmodernijih u Europi, 140. godišnjicu turizma u Novom Vinodolskom, te petnaestu Ružicu Vinodola. Čestitam na ovim jubilejima, a natjecateljicama želim puno uspjeha”, rekla je predsjednica te se ujedno prisjetila svoga djetinjstva.

Predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović  je na upit novinara kako se snalazi u vinogradu i je li ikada gazila grožđe, odgovorila:

“Naravno! Moj nonić je imao vinograd u mjestu Meje iznad Ričine i ja sam kao mala često s njim išla u vinograd, pomagala mu u vinogradu, meni su to bila prekrasna vremena. Nakon berbe svi smo gazili grožđe”, kazala je dodavši da ne zna kako bi joj to išlo danas, ali da je to nešto što je jako vezuje uz djetinjstvo i rodni kraj.

Na tvrdnju da se možemo ponositi ovakvim manifestacijama, spajajući novo i staro, predsjednica je potvrdno odgovorila.

Apsolutno, ovo je ključ razvoja turizma, današnji moderni turisti ne traže više samo sunce i more, to nije dovoljno. Oni traže ne samo prekrasnu prirodu, koju je Bog podario i sve kulturne spomenike koje imamo, već i oživljavanje nacionalnih, starih narodnih običaja, koji su za njih prekrasni”, kazala je dodavši da smatra da bi mnogi turisti uživali da i oni malo gaze grožđe.

Dobroj atmosferi u subotu doprinijeli su i Bribirski tamburaši koji su cijelu večer veselom glazbom zabavljali prisutne.

Nijedna djevojka nije otišla praznih ruku, sve su dobile zahvalnice, cvijeće i vino. Pobjednica je osim sedmodnevnog krstarenja Jadranom osvojila i beauty tretman u salonu Joy, prva pratilja dobila je epilator, a druga toster. Najsimpatičnije Ružice osvojile su kuhalo za vodu, peglu i fen. Nakon dodjele nagrada publika je nastavila feštu uz glazbu sastava Gazde.

Kao odgovorne za uspjeh ove manifestacije, ovdje bih posebno izdvojio radnu skupinu udruga Ružica Vinodola. Većinom su to vrijedni, radni, jedni te isti ljudi koji radi svoga truda i rada zaslužuju i malo pozornosti.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Sve u svemu valja napomenuti. Da udruga “Ružica Vinodola”uz starije i odrasle jedna je među većim vjerojatno i najvećim hrvatskim udrugama.Koja okuplja mnoštvo mladih članova u generacijama upravo oni su budućnost društva i hrvatske države,ujedno i ispravak s poboljšanjem demografske slike.