33. STUPNIČKA BERBA GROŽĐA

tekst i foto: Barica Šljivarić Buttel
brod1U Brodskom Stupniku u subotu, 08.09.2018. godine, održana je završna svečanost 33. Stupničke berbe grožda.

Moja druga Jelena kaze: “Srce mi je veliko kao kuca, Dusa kao Ravnica !”  Ja bih dodala i ne samo danas nego oduvijek i zauvijek: “Jedno srce, jedna dusa Slavonija i ja !”

Bila sam u toj našoj slavonskoj, šokackoj nosnji Vezenki. Moja draga kuma Josipa i ja, naše drage druge i naši bećari.

Naši konji vrani i naša mladost, uz nas starije. Naše tambure i vino bijelo i crno iz naših vinograda, Stupnika i Slatinika! Domaća rakija, kulen, šunka i one slatke pite orehnjače i makovnjače, kiflice da prste poližeš.

brod2E, još nešto nezaboravno, konjske zaprege okićene  čupavcima i bećari kočijaši što su nas vozeći kroz selo odvezli u neka davna vremena naših baka i didova.

Kuma Josipa s tamburicom i ja u najgizdaviji fijaker, e baš tako kumama i priliči!  Uz naša dva kočijaša i jos dvije druge, uz rzanje konja i tambure zvuk.

Uz slavonske bećarce i pjesmu, iza nas još 6 zaprega, a ispred nas 8 jahačica i  jahač  na svojim gizdavim konjima.

Od ljepote i miline srce samo raste, a duša se širi i sve drage ljude osmijehom blagoslovi.  I crkvena zvona zvone, Mala Gospa je.

Imali smo domaćine na svome putu. Oni su nas počastili hranom i pićem, a mi njih pjesmom i kolom, slavonskim drmešom.  Kod naše druge Jelene u dvorištu ambar, ispred njega u hladovini oraha starog, trpeza puna svega što čovjek može poželjeti da dušu i tijelo okrijepi i put nastavi.

Na sredinbrod3i puna košara, tek ubrano grozđe crno i bijelo, slatko k´o slatkiš, za prste se lijepi.

I jahači na konjim, i sve zaprege, i svi mi u nošnjama što smo došli, i svi naši dragi u nosnjama sto su nas dočekali, svi smo stali  tu oko ambara u dvoriste Slavonije naše.

Jer, kako kaže pjesma: “Điroka je moja avlija, k´o moja Slavonija!”

Bećarcem smo zahvalili našem domaćinu i dalje  kasom kroz selo jos veseliji, a sve to zbog grožda!

E, da, još smo mi stajali putem.

Pjevali, igrali kolo, manje jeli, više pili i sve veseliji bili. Tako smo stigli i  do našeg cilja, do  Općine Brodski Stupnik gdje su nas dočekali svi koji su to veče nastupali na pozornici, na završnoj svečanosti 33. Stupničke berbe grožđa i svi koji su došli uživati u ljepoti naših običaja, dugo u noć. Za nas je to bio poseban, predivan dan svetkovine Male Gospe, blagoslovljen, ispunjen pjesmom i tamburom,  tradicijom i običajima moje Slavonije.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stipa Poljaković
5 years ago

Jedna od veselilijih da ne kažem pijanih smotri. Kad prođeš podrume i dvorišta nastup na tri bine, ona srednja naša….