NOVI BROJ ŽIVE ZAJEDNICE

Adolf Polegubić
Iz tiska je izašao dvobroj Žive zajednice, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, kojega od 1978. objevljuje Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni.
Od vijesti iz opće Crkve ističe se ona o poodmaklim pripremama Svjetskoga dana mladih u Madridu, na kojem će se od 16. do 21. kolovoza okupiti milijun sudionika. Tu su i brojne vijesti iz domovinske Crkve, koja je dostojanstveno proslavila Stepinčevo, kao i brojne hrvatske katoličke misije, zajednice i župe u Njemačkoj.
„Integracija kroz izobrazbu» bio je naziv aktualnog predavanja dominikanca fra Frane Prcele iz Berlina, kojega je održao u pet regija u Njemačkoj hrvatskim pastoralnim i socijalnim djelatnicima, o čemu se može iscrpno čitati u novom broju. U novom broju je i pismo Hrvatske biskupske konferencije prigodom Papina pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, kao i program Papina pohoda.
Dr. Ivica Žižić iz Splita nastavlja seriju teoloških osvrta o temi Geste vjere, a ovoga puta govori o kršćanskim blagdanima između počinka i slavlja. Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina pohodio je Hrvatsku župu Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu i slavio misno slavlje za blagdan bl. Alojzija Stepinca.
U novom su broju i brojne druge vijesti iz hrvatskih misija i zajednica u Njemačkoj. Tu je i redovna rubrika za najmlađe Dječji kutak, kao i rubrika za mlade Svijet mladih – Jugendwelt. U rubrici Hrvatski (nad)biskupi ovoga je puta predstavljen novi vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić.
U socijalnom savjetniku Stjepan Herceg piše o novostima oko izdavanja za lijekove. U prilogu na njemačkom jeziku u svojoj poruci delegat vlč. Komadina piše o „uhu» srca.
Glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić piše: „O integraciji se često govori i u njemačkom društvu i u Crkvi, i to pod raznim vidovima. No, jedan od učinkovitijih pristupa integraciji je svakako djelovanje kroz izobrazbu. To su posebo shvatili mladi Hrvati i Hrvatice u Njemačkoj druge i treće generacije, koji se školuju na prestižnim učilištima, postižu izuzetne rezultate, te svojom zauzetošću u literaturi, glumi, glazbi, umjetnosti i drugim važnim granama pokazuju primjer kako se uspješno živi integracija u njemačkom životnom i stvaralačnom ozračju, a koji uz hrvatski izvrsno govore njemački i druge svjetske jezike. To je prigoda da hrvatsko okružje u Njemačkoj preko svojih mlađih članova postane poveznica između hrvatske kulture prema njemačkoj kulturi, a onda i prema svijetu. Tako ono izvorno hrvatsko neće izgubiti svoju vrijednost, a bit će usmjereno puno šire, prepoznatljivije u njemačkom društvu i Crkvi. Oni za Hrvatsku neće biti izgubljeni, dapače, pripremaju put hrvatskom priključenju europskim tijekovima, iz kojih je Hrvatska nepravedno više desetljeća bila uklonjena. Njihova imena i prezimena svjedoče o njihovim hrvatskim korijenima. A, ima li išta jačega od korijena? Oni uvijek pronađu put do života. Od velike je važnosti da domovina i domovinska Crkva učinkovitije pronađu način kako u odnosu prema Hrvatima izvan domovine djelovati u novim okolnostima, koje su već uvelike započele.»

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments