HRVATSKI TJEDAN U DUISBURGU

Hrvatski tjedan:„Hrvati slave čak tri jubileja na „festivalu“ hrvatske kulture u Duisburgu u Njemačkoj -25 godina udruge Saveza Hrvata Duisburg – 15 godina folklorne grupe „Adria“ – 5 godina članstva u EU“

Informacije za medije

autor: Josip Šošić, predsjednik Saveza Hrvata Duisburg;
s njemačkog na hrvatski prevela i uredila: Jadranka Gradac

20180421_kroat_folklore_10Duisburg/ Savez Hrvata Duisburga je kulturno-umjetnička udruga koju čine Hrvati iz Duisburga i njegove okolice, a u registar udruga u Njemačkoj zavedena je prije 25 godina. Njena najaktivnija grupa je folklorna grupa „Adria“ koja radi već 15 godina. Ubrojivši i pet godina od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju  skupilo se više nego dovoljno  razloga da se ponovno organizira Hrvatski tjedan koji je bio i 1998., 2005., 2007. i 2018. godine.
Građani Duisburga moći će se kroz pet priredbi od 29.09. do 9.10. bliže upoznati s Hrvatima i Hrvatskom.

Taj mali festival hrvatske kulture počet će u subotu 29. rujna, u 20 h glazbenom večeri u Kulturkirche Liebfrauen na trgu König-Heinrich. Folklorna grupa « Adria » predstavit će pjesme i plesove iz različitih područja Hrvatske. Dalje će nastupiti prijateljska folklorna grupa « KUD Zrinski » iz Gelsenkirchena, a u drugom će dijelu večeri klapa « Bandira » iz Düsseldorfa izvesti dalmatinske klapske pjesme. Početak hrvatskog tjedna uveličat će i Hrvatski generalni konzul gospodin dr. Ivan Bulić uz prisustvo važnih predstavnika grada Dusburga.

Dr_Alida_BremerU ponedjeljak, 1. listopada u 20 h, gđa dr. Alida Bremer, renomirana znanstvenica književnosti, prevoditeljica i autorica održat će predavanje o bogatoj povjesti hrvatske književnosti u VHS u dvorani Stadtfenster, Steinsche Gasse 26.

Tri dana poslije, u četvrtak, 4. listopada u 18 h, bit će prikazan film „Mary´s Land“ u Filmforumu na Dell trgu. Film španjolskog režisera Juan Manuel Cotelo-a govori o štovanju Bogorodice Marije širom svijeta, ali se fokusira najviše na hercegovačko mjesto Međugorje na kojem je prije 30 godina bilo Marijino ukazanje. Kako su Hrvati većinom katolici, film posebno želi istaknuti ovakav vid vjere.

Hrvati njeguju bogato glazbeno nasljeđe. To se neće samo vidjeti na prvoj večeri nego i na Večeri zajedničkog pjevanja koja će biti održana u petak, 5. listopada u 19h u VHS u dvorani Stadtfenster.

Pod vodstvom i pratnj20180604_Branko_Baf_4500_3000om na klaviru glazbenog pedagoga Branka Bafa zajedno će svi prisutni pjevati poznate hrvatske pjesme. Svima će biti dostupni tekstovi pjesama, a još k tome i projecirani na zid, tako da se nitko ne mora ustezati od pjevanja, bez obzira da li zna ili ne zna hrvatski jezik.

Za kraj, održat će se predavanje i diskusija na pitanje što nam je donijelo prvih pet godina članstva u Europskoj Uniji? Glavni predavač gosp. dr. Siniša Kušić pripadao je hrvatskom pregovaračkom timu za ulazak naše države u EU. U razgovoru s politolozima Univerziteta Duisburg – Essen napraviti će se bilanca najmlađe članice u utorak, 9.listopada u 18:15 u VHS u dvorani Stadtfenster.

Ulaz na sve priredbe je slobodan osim na projekciju filma.

Sve je ovo bilo moguće zahvaljujući poticaju Grada Duisburga i potpori brojnih partnera. Posebno se zahvaljujemo zakladi Stiftung Brennender Dornbusch, udruzi Matice Hrvatske za Ruhrsko područje, Univerzitetu Duisburg-Essen, društvima Südosteuropa-Gesellschaft, EuropeDirect, te školi VHS Duisburg, Filmforumu, banci Volksbank-Rhein-Ruhr kao i EU-komisiji.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments