SVAKA ČAST IRCIMA

Piše: Joža Prudeus
Irci! Svaka im čast ! Nezamislivo im bez zelene odore, bez djeteline na zapučku, pa uz pivo, ne obilježiti blagdan sv. Patrika  (hrv. Domagoja).
A mi ? Očito nam blaženi Market i sveti Šoping zamjenjuju i crkvene svetkovine i državne blagdane.

-Hrvatski se narod u ondašnjim sudbonosnim vremenima, posebice zbog teške situacije glede obrane od Turaka i svih demografskih posljedica, pozva i pouzda u pomoć sv. Josipa.
Slijedeći sveopće raspoloženje hrvatskoga puka Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga kraljevstva.
U protokolu Hrvatskog sabora iz tog vremena nalazi se na latinskom zapisano:
»Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.«

Tko u državnom vrhu o tome išta zna, koji se bar gradonačelnik sjetio pa priredio bačvu u čast Zaštinika… a toliko Josipa diljem domovine, Josina u Lici, Joleta, Joški, Bepine, Bepe, u Dalmaciji, Joze u Slavoniji… Ma jok! Em smo Horvati !

Koji su zakon Hrvati donijeli da ga, po ubrzano postupku, nisu poništili. Kako bilo na početku, tako sada, vazda i u vijeke vjekova. Amen.

PS: Uredništvo „Hrvatskog glasa Berlin“ svim Josipima, Jozefima, Josinama, Joletima, Joškama, Bepinama, Pepicama, Bepama, Jozama, Jokama… želi sretan imendan. I autoru gornjih redaka, naravno i s zahvalnošću.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Koristim ovu priliku

Čestitam povodom blagdana Sv.Josipa,- svim Josipa-ma,Josefinama,jožica-ma,Josip-ima,Jožek-ima,Josef-ima.I svim drugim preostalima koji slave svoj imendan na taj dan.

Uz pjesmu:Lepi cajti-Volim Jožeka

http://www.youtube.com/watch?v=lxKiFTyzvJg