ZABAVA UZ PJESME LIKE I DALMACIJE

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i Nikola Knezović… foto album
027Berlin/ Hrvatska kulturno-umjentička i sportska zajednica Berlin, jedna od najstarijih zajednica u Europi i jedino berlinsko udruženja Hrvata koja održava prostor za okupljanje, aktivnosti i druženje svojih članova, prijatelja i gostiju, organizirala je Ličko-dalmatinsku večer.

Sve je pozdravila predsjednica ovog udruženja, Mira KišU progamu je sudjelovao mali i veliki folklor Hrvatske zajednice. Pod ravnanjem voditeljice Ankice Prskalo, najmlađi su izvodili stare, tradicionalne dječje igre i plesove igre s Murtera  i iz Splita, dok je veliki folklor plesove iz Trogira, Kaštela te Splitski ples.

071U daljem programu kojeg je vodila potpisnica ovih redaka, nakon folkloraša i upoznavanja s karakteristikama, šalama i pjesmom Like i Dalmacije, recital naslova “Dom” izrekla je Lea Mijatović.

A potom je nastupila i novoosnovana ženska pjevačka skupina “Lastavice”. Pod ravnanjem Karmen Meić, izvele su ličku pjesmu “Pjevaj mi, pjevaj sokole” a zatim i splet dalmatinskih pjesama (“Mare, Mare, slatki raju moj”, “Tri sulara su”, “Za ribara moja ma, moja mama”, “Za Bračanina dva”, “Mila mati slušaj riči ove”, “Smiljaniću” i “Nono”).

088Ova pjevačka skupina nastala je nedavno, nakon okupljanja pred Brandenburškim vratima u povodu smrti poznatog pjevača Olivera Dragojevića. Tad se zapjevala pjesma “Vjeruj u ljubav” a iz tog doživljaja, među sudionicima se  rodila ideja o ponovnomi daljem  okupljanju, druženju i pjevanju.

Rezultat te odluke bilo je više nedjeljnih okupljanja, proba  i pjevanja a potom i sudjelovanje na netom prošloj subotnjoj zabavi u Zajednici.

Nakon f030olklornog i recitatorskog dijela, “drigentsku palicu” tj. mikrofon preuzeo je glazbenik  Damir Kozarić. Publika se do sita i do duboko u noć, naplesala.

Ugodna večer puna entuzijazma, pjesme, plesa i druženja.

Ispred Veleposlanstva RH u Njemačkoj, program je pratila Ivana Karanušić.

Sljedeća zabava u Hrvatskoj zajednici je Slavonska večer 20.10.2018.

056

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments