VIŠE KRUNICE -MANJE SAPUNICE

S MARIJANSKOG HODOČAŠĆA HRVATA SJEVERNE REGIJE NJEMAĆKE U HILDESHEIM GDJE JE MISNO SLAVLJE PREDVODIO DON ANĐELKO KAĆUNKO
tekst i foto: Sonja Breljak

Hildesheim/
Lijepo vrijeme, misno slavlje i lijep hodočasnički ugođaj, druženje i pjesma, obilježili su i ovogodišnje, tradicionalno hodočašće Hrvata Sjeverne Njemačke u Hildesheim. Jedno je to od hodočašća koja se na Duhovski ponedjeljak organiziraju među Hrvatima Njemačke. Ovo, u Hildesheim organizira se već dugi niz godina, točnije od 1981. godine  i slijedi obično kao svojevrsna kruna vjerskih susreta prije ljetnih odmora a nakon što se brojni vjernici vrate osnaženi u vjeri iz Marijanskog svetišta  u Lourdesu ili u Fatimi. I ove godine je hodočašće Mariji u Hildesheim okupilo brojne Hrvate Sjeverne Njemačke, prema procjeni …oko 500 -6oo  vjernika.  A pristigli su pojedinačno ili organizirano, zajedno sa svećenicima i časnim sestrama iz brojnih Hrvatskih katoličkih misija …Bremena, Hannovera, Hamburga, Kassela, Götingena, Neumünstera, Lübecka i Berlina.
Misno slavlje je tom prigodom služeno u crkvi svetog  Godeharda jer je već drugu godinu, mjesna katedrala …inače, tradicionalno mjesto hodočašća, zauzeta arheološkim ispitivanjima kao predradnjom  renoviranju koje će trajati d0 sredine 2012. godine.
Misno slavlje je predvodio gost iz domovine, don Anđelko Kaćunko. Glazbeni dio tijekom misnog slavlja, “odradio je” zbor iz Berlina. Don Anđelko Kaćunko je svoju propovijed posvetio suštini  ljubavi, zajedničkom životu, važnoj ulozi Marije, žene i majke, današnjem moralnom relativnizmu i pomodarstvu te ulozi medija u svemu tome. Ustvrdio je don Kaćunko kako u današnjem svijetu vlada posvemašnje nastojanje urušiti, uništiti obitelj. Mediji prikazuju, opisiju, zagovaraju loše, nemoralne stvari bez vrijednosti. Obitelji se  rastavljaju, brakovi ostaju bez djece, nerođena djece se ubijaju. Posvemašnja, totalna  izgubljenost!  Nije lako današnjoj obitelji. Kroz medije se sugerira da je obitelj neki teret, da su djeca smjetnja. Valjalo bi vratiti zajedničku molitvu u obitelji. K ad se pokvari otac …to je nesreća za obitelj. A kad se pokvari majka- to je katastrofa za narod! Dosta je nasilja, ubijanja i zločina na televiziji. Više krunice -manje sapunice …rekao je u poruci don Kaćunko … ustvrdivši na kraju:
Mariju gledajuć´, nećete zalutati!
Hodočasnici su nakon mise, pronašli put prema  gradskim prostorijama u kojima je priređen zajednički objed te zabava za sve hodočasnike. Skupu hodočasnika se kratkim pozdravnim govorom obratio i nedavno imenovani generalni konzul u Hamburgu, prof. Slavko Novokmet. Skup je glazbom  upotpunio band naziva “Stari kamen” iz Berlina a zapjevao je ponovo i zbor HKM Berlin.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments