PODSJEĆANJE UZ PROJEKCIJU FILMA

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet

DSC_1187Skopje/ Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, u povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, organizirala je 9. listopada u prostorijama Zajednice, projekciju igrano-dokumentarnog filma „Nisam se bojao umrijeti”, poklon poduzetnika i pjesnika Antona Kikaša iz Toronta.

Okupio se  jedan uzoran broj posjetitelja, među kojima i predsjednica ZHRM-i Nevenka Kostovska.

Vrijeme događanja filma  je tijekom Domovinskoga rata kada je hrvatska zajednica iz Kanade sakupila financjiska sredstva i kupila oružje koje je zrakoplovom  trebalo biti prebačeno u Ljubljanu, a zatim kamionima u Hrvatsku.

Organizator te akcije bio je kanadski Hrvat iz Toronta, poduzetnik Anton Kikaš, poznat kao “pjesnik ukletog zrakoplova.”

Zajedno s pilotom, u kolovozu 1991. godine, zrakoplovom Uganda Airlinesa, Kikaš je pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju, ali su zrakoplov na zagrebački vojni aerodrom prizemljila dva MiG-a Jugoslavenske narodne armije. Anton Kikaš  je bio uhićen, i priveden u vojni zatvor u Beogradu gdje je bio 3 mjeseca saslušavan, tučen  i osuđen na streljanje. Srećom, zamijenjen je za uhićenoga generala Aksentijevića. Tako se spasio od smrti.

Projekciju filma su s velikim oduševljenjem pratili članovi Zajednice Hrvata. Poslije projekcije govorilo se o događanjima u Domovinskom ratu prikazanim u filmu, vraćena sjećanja na to vrijeme   u junačkoj priči koju je ispričao sam Antun Kikaš, a  uspješno je režirao Jakov Sedlar na scenario Hrvoja Hitreca. Odigrala je odabrana glumačka ekipa među kojima su: Andrej Dojkić u glavnoj ulozi – Kikaša, Armand Assante u ulozi Paula engleskog trgovca oružjem, Božidar Alić, Dragan Despot, Duško Gojić i mnogi drugi.

Razgledane su i pjesme Antona Kikaša “Duša mi se tiho gasi” I “Hrvatska je samo jedna”objavljene na materijalu nakladnika Cromark Media INC.

Članovi ZHRM-i željeli su obilježiti sjećanje na ovo predivno događanje i obilježavajući Dan neovisnosti Lijepe naše, ostaviti vječni trag jednom zajedničkom fotografijom.

.Anton ( Tony) Kikaš simbol uspješnog poslovnog čovjeka u Kanadi, nije prestao pomagati sve što je hrvatsko kako u iseljenoj tako i u domovinskoj Hrvatskoj.  Ovaj istinski domoljub podrijetlom iz svetišta Međugorja, a odrastao u Kaknju u Bosnidiplomirao  na Geodetskom fakultetu u Zagrebu 1967.godine,a godinu dana kasnije odlazi u Toronto gdje ostvaruje svoje želje i snove.Osniva vlastiti projektni biro koji obavlja urbanističke, građevinske i geodetske poslove. Kikaš je veliki poklonik kulture i umjetnosti ,mecena i donator za čuvanje hrvatskoga jezika i baštine, osobito zaslužan za prikupljanje novčanih sredstava za otvaranje prve katedre za hrvatski jezik i kulturu na Sveučilištu u Watelroo u blizini Toronta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments