SUSRET PRIJATELJA

Posjet hrvatske delegacije makedonskoj općini Ilinden

tekst i foto: Ljerka Totch Naumova
U povodu potpisanog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između općine Rešetari i općine Ilinden u Makedoniji, u oblasti lokalne samouprave, kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, informatike, turizma i drugih područja od međusobnog interea, delegacija iz Hrvatske je posjetila općinu Ilinden, prigradsko naselje grada Skopja.

Delegacija iz Hrvatske u sustavu:  Marin Knezović ravnatelj HMI, Diana Mašala Perković, pravna savjetnica HMI, te pretstavnici općine Rešetari načelnik Zlatko Aga, predsjednica Vijeća  Milka Perković, Ivan De Villa, predsjednik KLD „ Rešetari“   i profesorica Ivana Prakaturović bila je srdačno primljena od domaćina, gradonaćelnika općine Ilinden Žike Stojanovskog  i njegovih suradnika.

Za vrijeme boravka od 7.- 9. veljače,  gosti  su  posjetili više lokacija u općini Ilinden. Prilikom obilaska upoznali su se s mogućnostima i potencijalima ekonomskog razvoja, posjetili su dio privrednih subjekata, uspješnih tvrtki kako i kapitalne objekte općine.
U povodu posjeta delegacije iz Hrvatske, domaćini su organizirali u novootvorenom predivnom Domu kulture u općini Ilinden,  izložbu akademskog slikara, hrvatskih korijena, Dubravka Naumova, naslovljenu „Zbogom infinitiv“ koja je obišla Paris, Bruxselles, i kulturne manifestacije Skopsko i Ohridsko ljeto. Izložbu je otvorila Antoaneta Štefanćic.iz odjela za kulturu grada Skopja.

Osim gostovanja u općini Ilinden hrvatsku delegaciju je primio i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji, Zlatko Kramarić i ministar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu, Stjepan Glas, gdje su im gosti poklonili sva izdanja s Rešetaračkih susreta poezije.

S oduševljenjem je prošla  i posjeta katoličkoj katedrali „Presveto srce Isusovo „ uz poneku  molitvu, prijam kod biskupa Kire Stojanova i monsinjora Antuna Cirimotića i uz nezaboravne domaće hrvatske specijalitete  koje su časne sestre napravile za goste.

Delegacija iz Hrvatske pokazala je veliko zanimanje za Hrvate koji žive u Makedoniji. Srdačan je bio susret u Zajednici Hrvata gdje se gostima obratio predsjednik ZHRM Ivan Bradić. Susret je protekao u razgovoru s članovima ZHRM o njihovom životu, radu, odradi projekata.  Predstavnici  iz Rešetara podijelili su poklone i knjige sudionika pjesničkih susreta. Ivan De Villa je tom prigodom  uručio  članici ZHRM Snježani Trojačanec, plaketu za dugogodišnju suradnju i uputio  pozive  pjesnicima za sudjelovanje  na Rešetaračkim susretima  pjesnika u mjesecu rujnu.

Veliki interes pobudio je susret gostiju iz HMI. Ravnatelj HMI Marin Knezović se obratio nazočnima, a pri tome  dobio i mnoge pohvale  od članova Zajednice  za dugogodišnju plodnu  suradnju s HMI sa željom za sudjelovanje u projektima koje organizira HMI  kao i u zajedničkim projektima.

Zbilja je bilo divno vidjeti koliko su radosti Hrvatima iz Skopja donijeli  gosti iz ravne Slavonije i veliku čast nazočnost  pretstavnika HMI.

U bogatoj  agendi koju su pripremili domaćini iz općine Ilinden   bio je obilazak znamenitosti grada Skopja, među kojima  i nezaboravni posjet Spomen kući Majke Terezije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments