KAKO JE LIJEPO S VAMA PRIJATELJI

SUSRETI
piše: Sonja Breljak
Četvrtak je u državnim službama dug dan. Traje to. Kasno se počinje. Pa nikad kraja. Skoro je 18.30 a ja još niti da se pokrenem. E, a danas mi se baš žuri. Konačno oslobođena …uz pomoć kolega koji preuzimaju po koji moj slučaj prevođenja tražiteljima azila u Njemačkoj …žurim ka berlinskoj podzemnoj željeznici.
Jedan …pa drugi vlak …i evo me već na posljednjoj stanici  linije broj 6. Ovdje na Alt Tegel,  nedaleko od  stanice podzemne, nalaze se prijatelji kojima krenuh u pohode. Ponadah se da u nakani i ovom pohodu, nisam usamljena. I u  tome nisam pogriješila.
Otvaramo vrata na broju 1 u ulici Grußdorf Str. Tu u jednoj originalnoj berlinskoj “knajpe”, nalazi se pokrajnja prostorija u kojoj niz decenija marljivo, jedanput tjedno, redovito četvrtkom, vježba jedna mala i složna skupina, Tambouraschen Chor Berlin Wellebit 1902.
Večeras je redovita proba orkestra, u nešto svečanijem tonu. Poput pravog koncerta. A riječ je o otvorenoj probi koju orkestar priprema za poznanike i prijatelje. Ona pripravljena za Nijemce nedavno je minula.  Sad Wellebit pozvao i Hrvate. Drugo je to okupljanje, odnosno otvorena proba  za hrvatske prijatelje …reče nam Horst Budde, dugogodišnji  voditelj Wellebita 1902. Na pitanje posluge, što će članovi orkestra piti, stiže odgovor:- Kao i uvijek! Smiju se i kažu nam, kako je takav odgovor u upotrebi duže vrijeme, točnije, nekoliko decenija!
Za stolovima gosti …Franjo, Marija, Zvonimir, Nada, Marija, Đurđa, Sonja, Mira …Pljesak! I otvorena proba za Hrvate  može započeti. Dobro došli …kaže Horst Budde. Potom poteče rijeka melodija i predivnih tekstova. Poneki su stari i po stotinu godina. Pjevamo svi  zajedno stare stihove ...U ranu zoru, O Marijana, I dođi lolo, Moj sokole …slavonske, dalmatinske… Prednjači naravno, prelijepi glas Đurđe Brozičević, Hrvatice porjeklom iz Moslavine, koja redovito nastupa uz Wellebit kao vokalna solistica.
-Sviraćemo vam i novu pjesmu. Nju nam je, među ostalim, nedavno poslao Emil Cipar iz Slavonskog Broda. Pjesma nosi naslov Slavonska koračnica. Izvedbom ove vesele slavonske koračnice  poslaše pozdrave prijateljima u Slavonski Brod odakle su note i stigle.
I tako … stih po stih, melodija po melodija … i vrijeme je rastati se. Sviraju naši, njemački, tamburaši i pozdravnu njemačku pjesmu. I svi pjevamo zajedno: -Kako je lijepo s vama  prijatelji.  Ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav Mazurek
Miroslav Mazurek
13 years ago

Mislim da je prije par mjeseci bio prilog o tom orkestru na HRT-u. Fascinantno. Skidam kapu.