ODGOVOR MINISTRA

Na kolumnu Sonje Breljak „Spala knjiga na dva slova“ objavljenu u Hrvatskom glasu Berlin 22. siječnja ove godine, reagiralo je resorno Ministarstvo. Donosimo komentar u cjelosti. Novinarski kodeks nam ne dopušta komentirati komentar na istom mjestu, pa ćemo to učiniti u posebnom osvrtu.
Pročitati komentar možete ako kliknete na buton  Read Full Article

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

10000 Zagreb, UI. grada Vukovara 78, p.p. 1034
URBROJ: 525-05-2-0222/11-2

Zagreb, 28. veljača 2011

Poštovani!

Vjerujemo da su Vaši komentari u predstavci predsjednici Vlade, te u kolumni u kojoj ste izvijestili o Zelenom tjednu, bili dobronamjemi te pozdravljamo inicijative i interes svih građana Hrvatske koji svojim prijedlozima nastoje doprinijeti boljitku Hrvatske. Istovremeno, smatramo da je korisno da Vas obavijestimo o nekim činjenicama koje Vam nisu mogle biti poznate, a koje su možda mogle smanjiti zabrinutost koju ste iskazali.
U tom smislu ne možemo se složiti s Vašom ocjenom da Vlada Republike Hrvatske te nadležno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zanemaruju interese hrvatskih seljaka i ugrožavaju njihovu egzistenciju, a pogotovo ne s tvrdnjom da svjesno rade na uništenju hrvatske proizvodnje hrane. Naprotiv, o tome koliko nam je ova proizvodnja bitna najbolje svjedoči podatak o povečanju poljoprivrednog proračuna, u kojem potpore seljacima čine najvažniju stavku, unatoč nepovoljnim gospodarskim uvjetima zbog kojih se u drugim sektorima smanjuju proračunski izdaci.
Konkretno, za ovu godinu u Državnom proračunu planirano je za potpore poljoprivrednicima ukupno 3,4 milijarde kuna, čime im na najizravniji način pomažemo da lakše svladaju struktume probleme zbog kojih neki od njih nisu konkurentni, poteškoće nastale zbog gospodarske krize, ali i da se uspješno pripreme za poslovanju na zajedničkom tržištu Europske unije.

Ministarstvo poljoprivrede otvoreno je za suradnju s poljoprivrednicima i njihovim udrugama, odnosno udruženjima, te ih uključujemo u izradu propisa, kao i nacionalnih strategija i programa koje donosi ovo Ministarstvo. Na taj način oni mogu utjecati na budući smjer poljoprivredne politike koju kreira Ministarstvo poljoprivrede, odnosno biti na vrijeme informirani o najvažnijim promjenama koje se planiraju. Ne manje važno, ministar poljoprivrede uvijek je spreman i osobno saslušati prijedloge ili probleme poljoprivrednika na sastancima koji se organiziraju u Ministarstvu, ali i na terenu diljem Hrvatske.
U tome se sastoji i najvažnija uloga Ministarstva poljoprivrede, odnosno kreirati i razvijati poljoprivrednu politiku sukladno našim potencijalima i potrebama, a u korist proizvođača (prvenstveno poljoprivrednika) i krajnjih potrošača. U proteklim godinama ovaj osnovni zadatak morali smo ujedno prilagoditi strateškom cilju ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a nastojali smo partnerskim odnosom s proizvođačima olakšati njihove pripreme za poslovanje na zajedničkom tržištu Europske unije.
U ispunjavanju navedenog cilja svoju određenu ulogu imaju i promotivne aktivnosti koje sufinancira Ministarstvo poljoprivrede te u organizaciji ovakvih manifestacija već godinama imamo uspješnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom, a u budućnosti očekujemo i veći angažman Hrvatske poljoprivredne komore. Smatramo da je uloga Ministarstva u sufinanciranju promotivnih aktivnosti opravdana te se ne možemo složiti s ocjenom da je to beskorisno, kao ni da se radi o troškovima u iznosu koji navodite u svojoj predstavci.
Takoder, ne bi se smjelo zaključiti da sudjelovanje na pojedinim sajmovima može riješiti pitanje plasmana za veći broj poljoprivrednika i drugih proizvođača, niti Ministarstvo poljoprivrede može pronalaziti kupce za poljoprivredne proizvode. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede moraju osigurati ravnopravne uvjete na tržištu te pomoći proizvođačima koji su manje konkurentni, ali proizvođači moraju samostalno odlučivati o tome što, koliko i za koga proizvode.

Činjenica je da se u zadnjih nekoliko godina smanjuje interes najvećih hrvatskih proizvođača za sudjelovanje na sajmovima na kojima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora organiziraju zajedničke nastupe, budući da procjenjuju kako im samostalni nastupi na drugim stručnim manifestacijama jamče bolji poslovni uspjeh. Također je sve teže pridobiti manje proizvodače kojima su troškovi nastupa na međunarodnim sajmovima previsoki. U takvim okolnostima Ministarstvo poljoprivrede sudjeluje na Zelenom tjednu u opsegu koji je primjeren sadašnjem trenutku, pružajući mogućnost zainteresiranim hrvatskim proizvodačima koji vide svoju perspektivu na njemačkom tržištu.

S obzirom na važnost Zelenog tjedna, Ministarstvo planira i iduće godine sufinancirati troškove hrvatskog štanda te se nadamo boljem odazivu domaćih proizvođaća. S tim u vezi pozivamo i proizvodače iz Brodsko-posavske zupanije, koje ste identificirali u svom istraživanju, da nam se slobodno obrate radi pripreme njihovog eventualnog nastupa na Zelenom tjednu, kao i na drugim manifestacijama koje sufinancira Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

S poštovanjem.
DRŽAVNI TAJNIK

Stjepan Mikolčić

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

I još nešto Kako jemoguće da pojedinci sa državnim poticajnim mjerama mogu ići na godišnje odmore i to još javno govore. Slično je to sa poticajnim mjerama držanje gospodarstva s konjima,a da gospodari ne posjeduju ni jednog hektara vlastitog zemljišta,pa se njihovi konji šeću bez gospodara po tuđim livadama i pašnjacima slično je to i sa kozama i ovcama bez ikakovog nadzora ponekad smetaju ćak i prometu te ugrožavaju ćak i turističke gradove i mjesta. Na drugo stranu uz poticajne mjere opet se želi ići na ruku građevinarima i kupcima stanbenih objekata. Dok se zapostavlja malo i sredne podozetništvo u… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani Ministre RH gospodin Čobanković Vrlo je pohvalno i hvale vrijedan vaš odaziv na stranicu “Hrvatski Glas Berlina” koja se također pomalo razvija u vrlo potrebnu i vrijednu internetsku informativno stranicu za obostrano dobro Hrvata i hrvatskih građana u Hrvatskoj Evropi i Svijetu.Pa se je za nadati takovih odaziva i od drugih Ministarskih resorsa te koje kakovih drugih vodećih i samovodećih institucija. Tko će biti u HR kada i koja stranka na Vlasti meni je momentalno sve jedno,važnije mi je da sve to se svodi po demokradskom kriteriju,redu radu i poštenju i da su Hrvatski građani više zadovoljni sa svojim… Read more »