KONFERENCIJA O “PAPIRU KOJI ŽIVOT ZNAČI”

Održana prva konferencija za zaštitu makedonske manjine u Hratskoj i hrvatske manjine u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Petar Dimitrovski

Ohrid, Listopad 2018U Ohridu  je od 19. do 21.listopada u organizaciji Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije održana prva konferencija za zaštitu makedonske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Makedoniji na osnovu bilateralnog Sporazuma potpisanog između dvije države.

Na samom početku konferencije sudionicima se obratio Nikola Šalvarinov, ravnatelj Agencije za iseljeništvo i objasnio kako konferencija ima za cilj uspostavljanje  veza između manjina ovih prijateljskih država,  unaprijeđenje suradnje, zaštite prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj. Osvrnuo se na program konferencije koji je zamišljen kako bi iseljenici iz obje države  imali mogućnosti dobiti korisne informacije za razvoj turizma, finaciranje i umriežavanje projekata iz europskih fondova.

Potom su pozdravne govore i izlaganja imali  predstavnici  Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i makedonskih društava  iz Hrvatske i hrvatske zajednice iz Makedonije. S oduševljenjem su pozdravili organizatore ove prve konferencije što su omogućili prve korake u praćenju provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj potpisanog 13. listopada 2007. godine u Splitu.

Tjekom konferencije su svoja izlaganja održali stručnjaci, znanstvenici i praktičari iz Makedonije među kojima i Ljupčo Janevski, ravnatelj Agencije za razvoj I potporu turizma u RM , prof.dr.sc. Verica Janevska, pri Ekonomskom institutu Skopje, Marina Nikolovska, predstavnik Ministarstva za obrazovanje i znanstvenost, Biljana Prentoska, predstavnik Ministarstva kulture, Astrit Redžepi, predstavnik Nacionalne agencije za europski obrazovni program i mobilnost i Zoran Arsov, predstavnik Agencije za iseljeništvo.

U raspravu su se  uključili i sudionici konferencije pozitivnim smjernicama putokaza za privlačenje turista iz Makedonije i Hrvatske kao i umrežavanjem zajedničkih aplikacija za projekte finacirane iz europskih fondova.

Na kraju konferencije priređena je svečana večera i druženje  uz makedonske i hrvatske specijalitete i glazbu. Sudionici su izrazili zahvalnost ravnatelju Nikoli Šalvarinovu i njegovu timu iz  Agencije za iseljeništvo Makedonije, na profesionalnoj organizaciji i zalaganjima za praćenje provedbe Sporazuma koji je za manjine iz Hrvatske i Makedonije,  “papir koji život znači”.

Ohrid, Listopad 2018

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments