NA KRAJU SRIJEMA STOJI GRAD

tekst: Marija Dobošević
foto:  Anrea Tieško

FB_IMG_1540381641933Ilok je proslavio dan svoga nebeskog zaštitnika, Svetoga Ivana Kapistrana. Još jedan u nizu, rekli bi, ali ovo Kapistranovo je bilo posebno.

Dan baš i nije počeo obećavajuće, više hladan i tmuran nego ugodan. Iločane je u ranim jutarnjim satima budnicom pozdravio Puhački orkestar Hrvatske vojske. Na katoličkom groblju položeni su vijenci i odana počast svim poginulim i stradalim braniteljima u Domovinskom ratu uz vojni protokol i nazočnost predstavnika gradske uprave i pripadnika braniteljskih udruga Iloka.

Prije svečane procesije Počasno zaštitna bojna izvela je svoj program za sve građane i goste. Procesiju, kao i svečano misno slavlje, predvodio je vojni ordinarij u miru, msgn. Juraj Jezerinac. Misu je animirala Klapa Svetog Jurja HRM, a uz tristotinjak vojnika, osim vojnih starješina bili su tu i brojni predstavnici državne, županijske i lokalne vlasti te brojni svećenici koji su nekada služili u Iloku kao i vojni kapelani.

FB_IMG_1540381658893Jako nas je obradovao dolazak vojske, pogotovo u tako velikom broju. I kako je rekao msgn. Juraj Jezerinac, pripremalo se to pomalo, kroz godine, dolazak naše vojske. Prvo na lokalnoj razini, krećemo k nacionalnoj, a uskoro će to biti na međunarodnoj razini, jer je Sveti Ivan Kapistran zaštitnik vojnih kapelana, a zvali su ga i apostol Europe. Branio je Europu i kršćanstvo od napada s Istoka i s malobrojnom vojskom, ali s Imenom Isusovim na zastavi i na usnama branitelja zaustavio i brojnošću i opremom nadmoćniju tursku vojsku. Shrvan bolešću i naporima bitaka za obranu otpočinuo je u Iloku i tu poželio biti pokopan.

Obećao je braći franjevcima da dokle god je njegovo tijelo tu, franjevci neće napustiti Ilok. Tako je i bilo. Nevolje, progonstva i povratci su se događali, a franjevci su i dalje tu, uz svoj hrvatski narod, na vratima Europe.

Nakon svete mise, Počasna zaštitna bojna, još je jedanput izvela svoj program za sve prisFB_IMG_1540381587754utne, a vojska je Iločane i sve goste počastila vojničkim grahom u svojem šatoru na prostoru stare jezgre grada Iloka.

Još dok je kretala procesija prekrasno sunce obasjalo je povijesnu jezgru grada Iloka u kojoj se i nalazi crkva i svetište Svetoga Ivana Kapistrana i kako je rekao msgn. Jezerinac, Ivan nam je izmolio taj predivan dan da nam pokaže kako nismo niti sami, niti zaboravljeni.

Tračak sunca u tami koja je oko nas.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments