GRADIMO KULTURNE MOSTOVE

Što nam rade naši u Makedoniji:

U Skopju održana literarna večer hrvatskih pjesnikinja iz Beča.

tekst: Ljerka Toth Naumova
fotografije: Vlaho Brangjolica

Skopje/ Gostovanje bečkih pjesnikinja odvijalo se u periodu od 17. do 19. rujna. Gošće su osim razgledanja znamenitosti Skopja posjetile grad Ohrid  i s domaćiima uživale u ljepotama  prostranog plavetnila Ohridskog Jezera.

Dana 18. rujna u  prepunoj  dvorani  Doma kulture „Kočo Racin“ u Skopju, Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Ogranak Skopje organizirala je literarnu večer hrvatskih pjesnikinja Jadranke Klabučar Gros i Maje Epp iz Beča.  Predstavljnje bogatog pjesničkog stvaralačkog opusa pjesnikinja je u sklopu projekta “Gradimo kulturne mostove.

Na početku večeri Nenad Nemet, predsjednik  Zajednice Hrvata u Makedoniji, uz pozdrave nazočnima govorio je o ideji  pokretanja projekta „Gradimo kulturne mostove“ koja se  rodila   u travnju 2023. godine u prigodi predstavljaju hrvatsko-makedonske pjesnikinje , eseistice i prevoditeljice  Ljerke Toth Naumove u Beču. Na kraju pjesničke večeri potpisan je Sporazuma o prijateljstvu i suradnji  Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji, Ogranaka Skopje s Udruženjem za kulturu “Riječ-.boja-ton” iz Beča, kojeg su potpisali čelnici dviju navedenih udruga, Nenad Nemet i Jadranka Klabučar Gros kojim se žele uspostaviti što bliži kontakti i što češća gostovanja hrvatskih pjesnika, umjetnika, slikara  i glazbenika u Beču, odnosno u Skopju.

Potom je moderatorica, hrvatsko-makedonska pjesnikinja, Ljerka Toth Naumova dala riječ  Safetu Kamberiju, direktoru Doma kulture „Kočo Racin“. U svom obraćanju osvrnuo se na plodnu  suradnji s Hrvatima u Makedoniji i izrazio  zadovoljstvo što se upravo poezijom grade uspješno kulturni mostovi.

Velika čast bečkim Hrvaticama bila je nazočnog velepostanice RH u RSM, Nives Tibanj, prvog tajnika Ane Vučić i diplomatskog savjetnika Nikole Bajića u hrvatskom veleposlanstvu u Skopju. U svom obraćanju hrvatska veleposlanica Nives Tigan uputila  je  dobrodošlicu uz pozdrave gošćama i svim  nazočnima kao  i zadovoljstvo i pohvale za napredovanje projekta „Gradimo kulturne mostove“.

Skup je pozdravila i pjesnikinja Jadranka Klabučar Gros uz zahvalnost velikom broju posjetitelja  koji su u toj kišnoj noći došli podijeliti zajedničku radost.

Literarnu večer je Toth Naumova nastavila predstavljajnem Jadranke Klabučar Gros  koja nije samo književnica nego i magistrica ekonomskih znanosti i već od 2005. godine predsjednica Udruženja za kulturu „Riječ – Boja – Ton“u  Beču, članica austriskog PEN  kluba i još puno zapaženih kulturnih anganžmana. Autorica je je više pjesničkih zbirki na hrvatskom i  prijevodu na njemački i engleski jezik. Zastupljena je u tridesetak zajedničkih zbirki i tri austrijske antologije. Za svoje pesničko stvaralaštvo primila je više nagrada i priznanja.

Program je moderatorica nastavila  predstavljanjem pjesnikinje Maje Epp, koja u svom životopisu, osim zvanja medicinska sestra, bilježi puno kulturnih aktivnosti, ne samo u projektima Udruženja za kulturu “Riječ-.boja-ton”, nego i kao voditeljica zbora i organizatorica projekta „Pjesničkom rečju“-stop nasilju nad ženama u Beču. Za vrijeme Domovinskog rata Maje Epp  je u Vinkovačkoj bolnici  bila glavna sestra ratne kirurgije.

Maja je već u 12-toj godini počela stvarati prve pjesmice i objavljivala u školskim i gradskim novinama. Piše na hrvatskom i njemačkom jeziku. Dobitnica je prestižnih nagrada za književnost.

Radost se točila te večeri započeta pjesničkim pjevom Jadranke Klabučar Gros rodnome Zagrebu. Osjetilo se  kako se tu poezija razlijeva prostorom, tu gdje se slavi kraljica umjetnosti, njeno veličanstvo poezija, uz pratnju tihe glazbe umjetnika Jugoslava Milanovskog na gitari. Čule su se pjesme s tematikom mora i morskog pejsaža, ljubavni stihovi, stihovi svakodnevice  i na kraju Jadranka je svoj pjev završila pjesmom Laste pod mojim balkonom za koju kritičari kažu da je dragulj  antologiske kakvoće  sa završnim autorefleksivnim stihom :”Neka uđu svi koji se vraćaju kao laste pod mojim balkonom.”

Maja Epp uputila je te večeri stihove o mirisnim poljima, o zrelom žitu, o drvoredima  hrastova i šumama ravnice, njezine rodne Slavonije kroz koje Maja sanja o rodnoj Novoj Gradišci. Kroz stihove se moglo osjetiti  uzbuđenje koje vraća ono što istinsko življenje u dijaspori donosi. Kao trčanje u slikopisu, postojano stremljenje da se uspostavi harmonija sa samim sobom. Ili točnije, treptajući zvuk nebeske začaranosti između dva života, potom neke tužne pjesme o Domovinskom ratu da bi svoj nastup Maja Epp završila u veselju sa šaljivim stihovima.

Program literarne večeri završen je s makedonskom pjesmom “Makedonsko devojče” koju su svi u dvorani  zajedno  pjevali  sa solisticama  Violetom Naumovskom i Trendafilkom Tutnovskom, članicama  zbora “Kočo Racin”  uz glazbenu pranju Jugoslava Milanovskog.

Pjesničkom događanju nazočio je i pater Vinko Maslač, župnik u Katoličkoj katedrali “Presveto srce Isusovo”, veliki broj Hrvata u Makedoniji, makedonski pjesnici, članovi kulturnih udruga grada Skopja i zaljubljenici u pjesničku riječ.

Projekt “Gradimo kulturne mostove” financirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments