RAZGOVORI DUŠE S VJETROM

PAVAO MARTINIS  – “NEŠTO DRUGO (NEKOME) U OBRAZ”
piše: Sonja Breljak
Berlin/
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva  “V.F. Mažuranić” u dvorani Hrvatske katoličke misije  Berlin, održana  je promocija knjige “Nešto drugo (nekome) u obraz”. Autor ovog poetskog ostvarenja je  Pavao Martinis, pjesnik s Komiže, odnedavno stanovnik Berlina.
Dolaskom u Berlin prije otprilike osam mjeseci, Pavao Martinis se javio putem emaila, upravo uredništvu Hrvatskog Glasa Berlin, u potrazi za Hrvatima  a posebno  onima kojima stihovi i rime ili glazba i sport …što su sve Martinisova šira zanimanja …čine radost i ispunjavaju dušu. Pobrinusmo se najprije za ovo prvo, duhovno bogatstvo te Martinisovi stihovi ubrzo pronađoše mjesto na našim stranicama. Potom ga uputismo na sportski klub Croatia gdje bi njegove trenerske kvalifikacije mogle biti potrebne te na Hrvatsku zajednicu gdje može poigrati šah …
Tako …pod lupom i našeg zanimanja i pozitivnih rekcija čitatelja koje su nas u tom zanimanju vodile …i sam autor dobi motivaciju te  iz već zgotovljene  zbirke pjesama nastade knjiga tiskana  u Berlinu u vlastitom izdanju.
“Nešto drugo (nekome) u obraz” je naišla na topal prijem berlinskih Hrvata u dvorani Hrvatske katoličke misije. Pjesnika je predstavio predsjednik “Mažuranića” Stjepan Lozančić, stihove je govorio autor i urednica ovog portala, a sve još i dodatno uljepšale mlade gitaristice Mihaela i Sally. U publici je sjedio i vlč. Đuro Zrakić, autor više knjiga od kojih je najpoznatija ona “Svi me vole samo tata ne” koji se vrlo pozitivno i pohvalno izrazio o pjesmama iz zbirke “Nešto drugo (nekome)  u obraz” . – Ovo mi je bio  prvi kulturni događaj koji sam u Berlinu doživio i divim se tom mladom čovjeku koji je odabrao dvije najljepše stvari, a to su poezija i glazba. Jer zapravo, poezija i glazba nadilaze našu realnost i one idu u metafizičku sferu. Bilo bi potrebno …a i vi ga u tome potaknite …da sve  lijepo što u sebi proživljava, stavi na papir, podijeli, daruje, da se i drugi ljudi mogu okoristiti tom ljeptom. Svi su pjesnici propagatori jednoga novoga svijeta. Oni imaju duh i jednu novu dimenziju, imaju mogućnost kreacije, to je život. I on je rekao, pisati ne možete po zapovjedi, pišete nešto što ste doživjeli i što će dotaknuti i druge. To drugima treba pokoniti.  A to je  predivan poklon, rekao je vlč. Đuro Zrakić nakon promocije Martinisove knjige.  Pohvalne su to i  obvezujuće riječi.
Ja ne pišem …vjetar donese stihove, duša s vjetrom razgovara …kaže Pavao Martinis. Nadamo se kako će ovakvih pjesnkovih “susreta s vjetrom” i  susreta njegovih stihova s berlinskim Hratima, biti još u budućnosti.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments