BRIGA ZA ZDRAVLJE MOZGA

tekst: Štefica Vanjek
vjezbe-za-mozak_1Neku večer sam bila na super predavanju ugledne znanstvenice o zdravlju mozga.

Od južine me je cijeli dan boljela glava pa sam razmišljala otići ili ostati u krevetu sa jastukom na glavi.

Znatiželja me ipak natjerala da odem, i vjerujte nije mi bilo nimalo žao jer doktorica koja je držala predavanje tako je jednostavno i razumljivo sve objasnila nama neupuĆenim ljudima o običnim stvarima za zdravlje mozga.

Primjetila sam i sama da mi treba žešći trening za mozak od slušanja gluposti na vijestima, kao vijest dana da je usvojen jedan pas u državi. Ma nije da ja ne volim životinje, i ja sam ih imala nekoliko udomljenih ali mi je licemjerno o tome raspredati u ovom vremenu u kojem  ima toliko napuštene djece i  onih na rubu siromaštva.

Zašto mi serviraju vijesti što će biti sa bjeguncem koji treba u pritvor i kako će to jadan preživjeti, a ne pita se kako preživljava masa siromaha koje je među ostalima i taj natjerao na prosjački štap. Za takve i njima slične nije me briga, jedino me je brine što ću štetu za te gluposti  koje se rade morati i ja godinama plaćati iz i onako mizerne mirovine.

Ma ne želim više o njima, samo mi raste tlak nepotrebno, i štetim sebi, a ne pomažem nikome. Odlučila sam poslije predavanja da ću voditi brigu o zdravlju svog mozga među kojima kao rizik stoji i izloženost stresu pa se neću više uznemiravati zbog gluposti. Ako treba i TV ću iz kuće maknuti, samo ne smijem zaboraviti odjaviti pretplatu jer bi me to moglo skupo koštati.

Iznenadilo me istraživanje kako ples utječe na zdravlje mozga da sam odlučila plesati ako treba i sama, jer moj suprug nikad nije znao plesati, a ja sam luda za plesom i nema klasičnog plesa koji ne znam,  pa ipak sam ja kao mlada žarila i palila po plesnjacima. Priznajem, ove moderne nisam savladala jer se ne znam tako tresti kao da imam padavicu. Imam ja još vremena naučiti ako me spopadne Parkinsonova bolest, samo se nadam da će do tada legalizirati marihuanu.

Mom razmišljanju se priključio i moj suprug i rekao da će mi naći plesača samo da ostanem zdrave pameti i da ga ne gnjavim previše kad kupi nešto od skupe opreme za fotografiranje. Daje mi i dozvolu za odlazak na plesnjak u penzionerac svaku subotu. Morati ću o tome ozbiljno razmisliti.

Glazba je također odlična za zdravlje mozga, e pa to treniramo svaki dan od kad ustanemo do odlaska na spavanje. Glazba je naša svakodnevica i to nam nitko ne može uskratiti kao ni pjevušenje uz glazbu.

Da je prehrana vrlo važna za zdravlje to već i vrapci znaju, a kako ne bi ljudi od tolikih savjeta u svim medijima.Najzdravija je mediteranska prehrana, dokazano, pojasnila je doktorica sva istraživanja oko toga. Nije da mi kontinentalci ne volimo ribu, domaće povrće i voće, maslinovo ulje i ostalo, problem je samo što za to moraš imati dubok džep, jer je riba duplo skuplja od svinjetine, kao i domaće povrće,. Za to su opet krivi oni gore koji su udarili nemoguće namete za domaće proizvođače, a poneki bi moramo priznati i na brzinu zaradili.

Češnjak je vrlo zdrava namirnica i on je skup pa kupujemo kineski. Ipak je češnjak, češnjak. U prednosti  sam sada pred drugima, mogu ga jesti koliko hoću isparavati će neugodni mirisi samo suprugu.

I još nešto, zdravo je više puta jesti na dan pa sam mom mužu dokazala da sam u pravu kada sam stalno u frižideru, samo nije bilo riječi o količini.

Nisam znala da crno vino ima deset puta više zdravih sastojaka nego bijelo. Znala sam da je zdrava jedna čaša crnog vina za zdravlje, a sad znam da je i za zdravlje mozga potrebna.Sad mi je jasno zašto moj tata  zagorec radije pije gemišt nego vodu, i zato je doživio devedesetu zdrave pameti.

Još je jedno saznanje o zdravlju mozga na mojoj strani, a to je da šećer nije zdrav. Sada je i doktorica dokazala mom mužu da nije zdravo svaki dan jesti slatke kolače pa će moje ruke malo više odmarati, ali to sam ja ukinula već davno prije, umjesto kolača jesti čemo crnu čokoladu,orahe,lješnjake i voće.

Iznenadilo me i istraživanje kako vježbanje, joga i boravak na zraku, utiču pozitivno na zdravlje mozga, ne samo na tijelo, a što je najvažnije čak i zamišljanje da šetamo prirodom ili vježbamo, također je ne biste vjerovali, zdravo.

Sada mi je jasno zašto neki u saboru na dugim zasjedanjima zaspu, sigurno zamišljaju da šeću Sljemenom i tako vode brigu o zdravlju svog mozga umjesto da raspravljaju i pridonose onome za što su plaćeni, dobrobiti svojih državljana.

Ima još jedna prednost za zdravlje mozga važna, a to je da ne voli stalno ponavljanje istih radnji. Ja sam u prednosti što sam u mirovini pa ne moram istim putem na posao i sa posla. Od  sada ću u šetnju i u grad uvijek drugim putem, da mozak što više zaposlim. Ići ću i na sva druženja i aktivnosti u gradu jer je komunikacija sa drugim ljudima vrlo pozitivna za mozak. Nadam se da neću nekim ljudima  ići na živce.

Zaboravila sam napomenuti da sam jedan veliki rizik za mozak anulirala pred desetak godina. Pogađate – cigarete!

I tako sam ja mnogo o mozgu naučila, a bome i o sebi. Sada odlazim u šetnju mojim Papukom…  pogađate, u krevet pod poplun zamišljati kako šećem i udišem njegovu svježinu zraka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Poštovana gospođo Štefica svaka Vam čast sve štima samo bi Vas htio podsjetiti da momentalno u ova bablja jesenska vremena vlada svakovrsna gripa.A ima i one neke čudne opasne koja uništava i mozak.Pa je preventivno još prije zabave i plesa cjepiti se protiv te opake bolesti radi šećera ostavite voće po strani.Inače uživajte plešite zabavljajte se u svemu što Vam život pruža pa dokle ide.Jer tko pleše pjeva i igra kolo manje troši tablete duže živi.Puni u stvari svoje energijske baterije za daljnje djelovanje.Za saborske zastupnike ne brinite jer koštat će vas uzaludno u jednome danu više energije nego da… Read more »

Marica Žanetić Malenica
Marica Žanetić Malenica
5 years ago

Super!