TO SMO ŠTO JESMO

piše: Sonja Breljak
41040157_247285285991075_4579810699596791808_n (1)Berlin-Slavonski Brod/ Ne, nije ovo najava mog odlaska iz Berlina i dolaska u Slavonski Brod (iako bih, o kako rado!) već ugodno sjećanje iz toplih, ljetnih dana s početka rujna ove godine kad se negdje oko podne, nakon ljetovanja i odmora u Makarskoj, nađoh na Glavnom kolodvoru u Slavonskom Brodu.

Jasno, i samo ime grada a posebno boravak u njemu, budi tople uspomene kojima je po intenzitetu ravna tek Emilija, bijela ruža što od prošle godine nove izdanke pruža u mom berlinskom vrtu.

Pa, prije nego li po mene dođe bračni par Jurčić, Slavica i Ivan, moji dobri prijatelji iz vinorodnog Brodskog Stupnika, zadržah se u jednom sadržajnom i ugodnom razgovoru.

Naime, prva osoba koju sretoh po dolasku u ovaj dragi Brod na Savi, je ugodna i draga mi sugovornica s kojom sekunde i minute nisu izgubljeno vrijeme, Jasenka Rem, supruga pokojnog Vladimira Rema (preminulog 2011. godine). “Malo je ljudi poput V. Rema koji nikad nisu napustili svoju regiju da bi se na pjesnički Parnas peli iz središta, iz Zagreba. Rem je bio imun na takvu strategiju i zato ćemo ga uvijek iznova rado čitati. Vlado Rem je lirik srca”, osta zapisano u Glasu Slavonije.

Eto, čovjek ode, a sjećanje ostane u srcima onih koji su ga voljeli. S Removom suprugom, Jasenkom, sjedim na brodskom korzu, nedaleko Save, koja je sigurno i njemu bila inspiracija, te razgovaramo o njegovu životu, radu i djelima.

Pjesnik, osnivač prvog hrvatsakog regijskog ogranka DHK, osječki Tinovac, vinkovački kazalištarac, slavonski kulturni značajnik, nagrađivan Zlatnom poveljom Matice hrvatske, Predsjednikova odličja Marka Marulića, posthumno i posebnom nagradom Pjesničkih susreta u Drinovcima za njegovu posljednju zbirku pjesama “Zapisi o fotografiji umjesto bilješke o piscu”...

Druženje s Jasenkom Rem, produžilo se, u svakom slučaju više od vremena za popiti kavu na korzu. Tom prigodom iz Jasenkinih u moje ruke pređe posljednja knjiga Vladimira Rema, naslova “To smo što jesmo”, Ogledi o Šokadiji i Šokcima, koju, kako veli Jasenka “na žalost nije vidio nakon izdanja. To je knjiga o nazivu i porijeklu Šokaca. Tema za koju je živio , kao i za svoju Slavoniju”.

003Evo te knjige sad kod mene u Berlinu, na radnom stolu, dok ovo pišem. Nakladnik je Šokačka grana Osijek. Svečano izdanje, Grafika Osijek 2014. Knjigu je uredio Goran Rem a ilustrirao Predrag Goll.

Umjesto preporuke izrijekom (a činim to i ovim cijelim prilogom), riječi Vladimira Rema:

Svi pisci, kao uostalom i svi ljudi, vezani su za svoja ishodišta i njima se na ovaj ili onaj način uvijek vraćaju. Kod mene, tu vezu s mojim ishodištima potvrđuje svih dvadeset i pet dosad objavljenih knjiga, od kojih bi u ovoj prilici istaknuo naslove: Stari Brod, Zapisi o davnini moga grada, Brodske teme i dileme, Vinkovačka kronika, Zaljubljenici Cibalae, Slava Panonije, Iverje s Bosuta, Zavičaj kao sudbina, Tko su Šokci. Najkraće rečeno, ostao sam vjeran i svome spisateljskom miljeu, a to je Slavonija, i svome poimanju dominantne uloge zavičajnog fenomena u književnoj recepciji.


Cijena knjige je 100 kuna. A možete ju naručiti direktno kod Jasenke Rem putem eMaila:  jasenkarem1@gmail.com.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments