CRNI PETAK

piše: Marija Juračić
Nevjerojatno je kako konzumerstvo bogati jezik i širi spoznaju. Pred koju godinu, ja sam pojam crni petak vezivala samo uz onaj povijesni petak kada su jedan papa i jedan kralj naredili pobiti templare i prigrabiti njihova imanja.

Sada taj sadržaj polako blijedi u mojoj svijesti i poprima značenje koje i treba dobiti u svijesti svake normalne, suvremene osobe, domoljuba koji zna da kupovinom čuva radna mjesta, bogati državu i povoljno utječe na ekonomske tokove.

Obogatila sam i rječnik, jer svatko tko imalo drži do svog imidža mora bar u svakoj drugoj rečenici uporabiti neki engleski, odnosno američki izraz. Tako i mi, kao  moderna hrvatska obitelj usvajamo izraz Black friday.

Subota je ujutro i Crni petak još traje. Kaže moj zet da taj dan traje tri dana. Odlučila sam kupiti šalice za kavu. Nešto lijepo, pristojno ali ne skupo. Neću ugostiti englesku kraljicu da mi treba nešto posebno. Ali šalice mi trebaju. Imam samo dvije od iste vrste i jednu refužo.  Dakle,  odvezosmo se ja i kći pronaći takve šalice.

Deset kilometara od grada, na Crnom petku, na sniženju cijena. Ogromna butiga prodaje sve i svašta. Na izlog je nalijepljena velika obavijest da su cijene snižene do 50% posto. Nema neke gužve i to me veseli pa ne razmišljam, zašto je tome tako. Već su na ulazu izloženi nekakvi božićni ukrasi i na upit, odnose li se sniženja cijena na sve artikle, blagajnica nas obavještava da se odnosi samo na one nad kojima to piše.

Izbor servisa za kavu nije osobit. Nema onih finih, malih šalica tankog tijela i posebnog zvuka  iz kojih se kava pije polako, s uživanjem. Čine se kao nekakav kompromis između tih malih šalica i onih za bijelu kavu. Ni oko ne privlače na poseban način, ali sjetim se onih dviju  šalica i one jedne refužo, pa ih odlučim kupiti.

Nad kutijama, u koje su šalice složene, lijepo piše – Popust 50%, a nad šalicama koje sam između njih izabrala – Cijene artikla su navedene bez popusta. Zaključujem da su cijene navedene bez popusta pa će se taj popust obračunati na kasi.

Ali blagajnica traži punu cijenu – 200 kunića za šest šalica, dakle cca. 25 Eura. Nakon kratkog razjašnjenja ne kupujem robu i pomalo se divim onom jezičnom stručnjaku koji rečenicom- cijene artikla su navedene bez popusta (a uvijek je tako, osim na Crni petak) dovodi ljude u zabludu, pa ako prođe, prođe.

Zato ja neću kupiti njihovu robu. Kupit ću šalice u nekoj manjoj trgovini i ne na dan koji traje tri dana.

A engleska kraljica ionako pije čaj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peki
5 years ago

Uvijek sam se “divila” do koje granice se kreću marketinški trikovi. Priča ti je odlična, kao i svaka.