Hrvatska darovala instrumente njemačkom orkestru

foto: © Sonja Breljak

piše: Sonja Breljak

BISERNICE  I  BRAČ  ZA  „WELLEBIT 1902“

Ugodan  događaj i susret u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu. Veleposlanik RH dr. Miro Kovač predao je u ruke predstavnika njemačkog tamburaškog orkestra, točnije „Tamburaschen Chor Wellebit 1902 Berlin” , instrumente koji su kao dar ovom orkestru stigli od hrvatskog Ministarstva  za kulturu. Tri vrijedna tradicionalna instrumenta, dvije bisernice i jedan brač, predao je hrvatski veleposlanik njemačkim glazbenicima, odajući im ujedno i priznanje i zahvaljujući za dugotrajno održavanje i njegovanje hrvatske glazbe  u Njemačkoj.

Kako je došlo do darivanja instrumenata njemačkom orkestru izvornog hrvatskog imena, saznali smo od dr. Mira Kovača.  –Ministar Biškupić je krajem prošle godine bio u Berlinu prigodom primanja nagrade Franjo Basić.  Upoznao je tom prigodom  predstavnike ansambla Wellebit. Tada im je obećao poslati instrumente da bi mogli i dalje uspješno kao i do sada,  svirati hrvatske pjesme u Berlinu. Evo instrumenti su stigli i predani. I  ja sam ovim  događajem bio  iznenađen i oduševljen, rekao je dr. Kovač.

foto: Sonja Breljak
foto: © Sonja Breljak

Prema dostupnim podacima, tamburaški orkestar Wellebit je prije više od jednog stoljeća u Berlinu osnovao Hrvat Franc Krznar o kojemu se zna vrlo malo. Franc/ili možda –Franjo, / je iz Hrvatske donio više tamburica  koje je svirao sa svojim prijateljima. Osim podatka da je Franc Krznar bio obrtnik i da je umro četrdesetih godina prošlog stoljeća, sve drugo o osnivaču tamburaškog orkestra  u sred njemačke metropole, potpuno je nepoznato.  Kroz cijelu dugu povijest Wellebita, pa sve do danas, njegov osnivač Franc Krznar bio je  jedini Hrvat. O tome nam je više rekao voditelj orkestra, Horst Budde.

– U ovaj orkestar sam došao preko mojeg oca koji je tu dugo svirao. Moj  otac nije  bio Hrvat i ne znam kako je došao u ovaj orkestar.  Imao sam 12 godina kada me doveo da učim tamburicu. S početka sam to činio malo nevoljko a danas mislim da je to bila vrlo dobra ideja.  Sa 16 godina sam  stupio u orkestar i  njegov sam član već 51 godinu.  Danas orkestar broji 17 članova. Imamo  tamburice, bas, brač, mandoline, bulgarije, bisernice, imamo instrumente stare i stotinu godina. Dvije pjevačice, Milica Kref i Đurđa Brozičević,  već decenijama kod nas povremeno pjevaju, podržavaju nas za nastupa i koncerata .  Naš orkestar se sastaje i proba jedanput tjedno, četvrtkom  od 19 do 21.30 sati  u restoranu “Zur Kegel”  u ulici Grussdorfstr. 1, Berlin-Tegel. Tu sviramo preko 40 godina. Hrvatskog ministra Biškupića smo  s kraja godine sreli u Berlinu. On je o nama gledao i TV emisiju i bio je vrlo iznenađen da jedan njemački orkestar  tako dugo nosi hrvatsko ime i svira hrvatsku glazbu – čuli smo od zadovoljnog Horsta Buddea, voditelja Tamburasche Chor Wellebit 1902. po primitku dviju  bisernica i jednog brača, instrumenata pristiglih iz Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments