O GUTENBERGOVOJ REVOLUCIJI JE RIJEČ

49294880_10205619066793233_3614994967119790080_oWiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden, ogranak Matice hrvatske organizira u srijedu 09. siječnja 2019. godine literarnu tribinu “Gutenbergova revolucija” u povodu 550. obljetnice smrti Johannesa Gutenberga.

Literarnu tribinu će moderirati uredništvo “Riječi”, časopisa Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden.

Tribina će se održati u domu kardinala Kuharica (Hrvatska katolička misija) Holsteinstraße, 15A, 65187 Wiesbaden.

– Zahvaljujući Gutenbergovu izumu, pospješen  je napredak civilizacije. Izravno, Gutenbergova tehnika vodi poboljšanju života ljudi. Ali, kao i  svaki tehnički izum, od kamenog sječiva do tiskarskog stroja, on može imati dobru i lošu stranu – ovisi o tome tko ga, s kojom svrhom i na koji način upotrebljava.

Tisak pruža pozitivne, ali i negativne mogućnosti u komunikaciji. S tiskom započinje proces demokratizacije i decentralizacije u posredovanju informacija, odnosno korištenju rezultata umnoga rada i širenja informacija u svjetovnu sferu. Sve većim porastom broja individualnih korisnika, pojačavala se i želja različitih autoriteta za kontrolom, nadziranjem i usmjeravanjem komunikacije.

Tako se demokratizacija pokazuje kao jedna strana medalje na kojoj su s druge strane manipulacija, cenzura, 

Diskusija u Hrvatskoj čitaonici u Wiesbadnu treba doprinijeti boljem razumijevanju i korištenju pisma, stoji između ostalog u najavi što ju je odaslala Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden, organizator literarne tribine “Gutenbergova revolucija”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments